Περιβαλλον

Η κοινωνία των πολιτών σε εγρήγορση

Σωματεία και απλοί πολίτες κατέθεσαν αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εξαιρούνται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
φωτοβολταϊκά πάνελ
© Mariana Proença / Unsplash

Πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Η συλλογική δράση αποδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που κουβαλάει μαζί του ο 21ος αιώνας. Είναι ένα από τα μαθήματα που μας έδωσε ο κορωνοϊός αφού χωρίς συλλογική δράση δεν μπορούμε να τον νικήσουμε. Κάποιοι πολίτες το γνώριζαν και από πριν αυτό, και δεν σταμάτησαν ποτέ να νοιάζονται για τα δάση, τις θάλασσες, τη φύση, τον πλανήτη. Να νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, να φροντίζουν τα ζώα. Άνθρωποι που δεν παρασύρθηκαν ποτέ από την ανοησία της καταστροφής για το κέρδος αλλά φρόντιζαν για την προστασία όλων αυτών που εξασφαλίζουν την ζωή στον πλανήτη. 

Ούτε η καραντίνα λοιπόν στάθηκε εμπόδιο στους ενεργούς πολίτες για να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που με δόλο πολλαπλασιάζει την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών και των φωτοβολταϊκών σταθμών, κατατμίζοντάς τους σε μικρότερους (έως 10 MW) ώστε να εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

Με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ, η Mom, πολλά σωματεία αλλά και απλοί πολίτες, κατέθεσαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση αυτής της Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ένας τεράστιος αριθμός αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών παύει να αξιολογείται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, κατά παράβαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, όπως αυτό διασφαλίζεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος» αναφέρουν στην προσφυγή τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. «Ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων που εντάσσονται σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 θα υποβάλλεται πλέον σε μια πολύ συνοπτική και ελαστική αξιολόγηση ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις» και για την κατάτμηση επισημαίνουν ότι «δεν εξετάζονται καθόλου οι συσσωρευτικές επιπτώσεις των έργων στο περιβάλλον και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές».

«Η παραδοχή, για παράδειγμα, ότι αιολικοί σταθμοί ισχύος έως 10 MW, που περιλαμβάνουν 3 ανεμογεννήτριες 150 μέτρων ύψους η καθεμιά, δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και άρα εξαιρούνται εκ των προτέρων από περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι αυθαίρετη και αντιεπιστημονική, ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς και τα απαιτούμενα συνοδά έργα» αναφέρουν οι οργανώσεις και καλούν την Κυβέρνηση «να ανακαλέσει αυτή την οριζόντια, ατεκμηρίωτη και αντιεπιστημονική απόφαση και να θέσει την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.