Περιβαλλον

Νέα ημέρα για την Αμερική, νέα ημέρα για τον πλανήτη

Το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη μέρα κιόλας της εκλογής του μίλησε για την επαναφορά της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μόνο θετικό

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποια είναι η σημασία της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις Αμερικανικές Εκλογές 2020 για τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

Μια ιστορική ημέρα η χθεσινή για τις ΗΠΑ αφού η νίκη του Τζο Μπάιντεν δεν είναι νίκη μόνο των δημοκρατικών αλλά νίκη της Δημοκρατίας. Οι Αμερικανοί σε αυτές τις εκλογές πολέμησαν και νίκησαν τον φασισμό. Απέρριψαν το μίσος. Το μίσος για τον άλλο. Τον ξένο. Τον μαύρο, τον Μεξικανό, τον μουσουλμάνο. Δεν έπεσαν στην παγίδα του δημαγωγού Τραμπ και δεν πίστεψαν ότι αυτοί οι άλλοι, οι ξένοι, είναι εκείνοι που φταίνε για τα οικονομικά δεινά και για την ανεργία που έχει περιέλθει η χώρα τους. Πραγματικά μια αξιοσημείωτη μέρα, μια ιστορική μέρα που όλος ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν ξύπνησαν μόνο με τη χαρά του θριάμβου της νίκης  Μπάιντεν αλλά και με την πραγματικότητα της επίσημης εξόδου της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Τραγική ειρωνεία η μέρα της νίκης της δημοκρατίας να συμπίπτει και με τη μαύρη μέρα της επίσημης απόσυρσης των ΗΠΑ από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Ωστόσο, αυτή η κλιματική παράμετρος κάνει ακόμη πιο σημαντική τη νίκη Μπάιντεν.   

Οι περισσότεροι θα θυμόσαστε ότι την 1η Ιουλίου του 2017 ο Πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την παγκόσμια Συμφωνία για το κλίμα. Ευτυχώς όμως λόγω των δεσμεύσεων που υπήρχαν από την υπογραφή της Συμφωνίας από τον Πρόεδρο Ομπάμα το 2015, οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αποσυρθούν παρά μόνο μετά από την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος τριών ετών, που οι συμπτώσεις το ήθελαν να συμπίπτει με τη μέρα των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών.

Οι ΗΠΑ, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, αποτελεί ιστορικά  τον μεγαλύτερο ρυπαντή. Συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τη συνέχιση των κλιματικών διαπραγματεύσεων αλλά και για την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το 2015 με την υπογραφή της Συμφωνίας οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί για 3 δισ. δολάρια για το ταμείο του ΟΗΕ που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες. Αυτές τις χώρες που βουλιάζουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, όπως τα νησιά Μάρσαλ και το Μπαγκλαντές, που οι κάτοικοί τους αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Αυτούς του ανθρώπους που ο Πρόεδρος Τραμπ τους έκλεινε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα από τα 3 δισ. δολάρια που ήταν η δέσμευση της χώρας, είχε δώσει στο πράσινο ταμείο του ΟΗΕ το 1 δισ. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάιντεν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είχε δεσμευτεί όχι μόνο να επαναφέρει τη Συμφωνία αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, πρότεινε και σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει προτείνει ποτέ αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το POLITICO, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού «η υπογραφή από μόνη της δεν είναι αρκετή καθώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλουν επίσημο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών». Το γεγονός όμως ότι ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη μέρα κιόλας της εκλογής του μίλησε για την επαναφορά της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μόνο θετικό. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολλές οι κυβερνήσεις στον κόσμο που ακολουθούν τις ΗΠΑ σε ό,τι κάνουν.