Περιβαλλον

Διαδηλώνουμε στην παραλία

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67473-136055.jpg

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει τον κεντρικό του καθαρισμό στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, μεθαύριο την Κυριακή 11 Μαΐου. Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που βάζει τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες παραδίδοντας τες στα επιχειρηματικά συμφέροντα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιλέγει συμβολικά μια «διακεκαυμένη ζώνη» όπως την χαρακτηρίζει. Μια από τις ελάχιστες ελεύθερα προσβάσιμες παραλίες.

Ο στόχος των εκστρατειών καθαρισμού των ακτών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης έτσι ώστε να καλλιεργηθεί στους πολίτες υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον. Φέτος όλοι εμείς μπορούμε να προσδώσουμε στον καθαρισμό και τη μορφή διαδήλωσης ενάντια στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο του Στουρνάρα. Μια διαφορετική ειρηνική διαδήλωση για κάτι που αφορά όλους μας και που το διεκδικούμε με πρωτότυπο, ευφάνταστο και συγχρόνως δυναμικό τρόπο.

«Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του παράκτιου μετώπου και επιχειρεί μια πρωτοφανή «απαλλοτρίωση» συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αλλά και της γενικότερης εμπεδωμένης σχέσης μας με τις ακτές, επιλέγουμε μια από τις ελάχιστες ελεύθερα προσβάσιμες παραλίες της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ως πεδίο δράσης και άσκησης μιας άλλης κουλτούρας, νοοτροπίας και πρακτικής, αυτής της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και ζητάμε την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου» αναφέρει στην A.V η Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Λουκία Καλαϊτζή.

Ο κεντρικός καθαρισμός της 11ης Μαΐου θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Π. Φαλήρου και με τη συμμετοχή των εργαζομένων του. Από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ προτείνεται στους εθελοντές που επιθυμούν να συμμετέχουν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα ποδήλατα τους για τη μετάβαση τους στις ακτές. Για τα μικρά παιδιά θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά διαδραστικά παιχνίδια τα οποία θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν πληρέστερα την αξία της διαφύλαξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επιπλέον το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μαζί με το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), WWF, SDMed, MoM, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ΕΛΚΕΘΕ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις συστρατεύονται για την απόσυρση του νομοσχεδίου και συμμετέχουν στην διαδικτυακή πρωτοβουλία πολιτών «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» . Την Παρασκευή η πρωτοβουλία οργανώνει ανοιχτή συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών στις 11.00-15.00 στο Αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Την Κυριακή 11 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί ας δώσουμε όλοι το παρόν στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου (στάση Τραμ: ΜΠΑΤΗΣ) μετατρέποντας τη δράση καθαρισμού σε διαμαρτυρία κατά του επαίσχυντου νομοσχεδίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.