Περιβαλλον

Καθαρίστε τη Μεσόγειο

Tο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκινάει την Πρωτομαγιά την εκστρατεία καθαρισμού των ακτών

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66789-134792.jpg

Συνεπής στο ραντεβού της με τους εθελοντές το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκινάει αύριο Πρωτομαγιά την εκστρατεία καθαρισμού των ακτών που θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου. Η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» συμπληρώνει φέτος 19 χρόνια και πέρα από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του καθαρισμού των ακτών, έχει συμβάλει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια και στη δημιουργία συνείδησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, όπως αυτά καταγράφηκαν από τους εθελοντές και αξιολογήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών που έχει την επιστημονική υποστήριξη της εκστρατείας, οι πλαστικές σακούλες είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις των απορριμμάτων που συναντάμε στις ελληνικές ακτές. Με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις αλλά και την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για μείωση της πλαστικής σακούλας κατά 80% μέσα στην επόμενη πενταετία, η φετινή εκστρατεία εστιάζει στην ανάδειξη του προβλήματος της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές.

«Η πλαστική σακούλα μιας χρήσης, το πλαστικό μπουκάλι νερού και το αλουμινένιο κουτάκι αποτελούν το 50% του ρυπαντικού φορτίου του θαλάσσιου πυθμένα με αποτέλεσμα την αλλαγή της σύστασης του θαλάσσιου υποστρώματος που οδηγεί στη διαταραχή του οικοσυστήματος και στην μετανάστευση ειδών» ανέφερε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου κατά την παρουσίαση της εκστρατείας από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Η κ. Μαρία Λουίζα Σίλβα Μέγιας, συντονίστρια του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον που παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαρακτήρισε τη χρήση πλαστικής σακούλας ως μεγάλο πρόβλημα για τη Μεσόγειο αφού κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θηλαστικά πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών υλών.

Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς αυτοί είτε παγιδεύονται σ’ αυτές είτε τις καταναλώνουν. Οι θαλάσσιες χελώνες συχνά καταναλώνουν πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες με αποτέλεσμα να νιώθουν πληρότητα και να πεθαίνουν από ασιτία. «Η μεγάλη πλειοψηφία του πλαστικού και ιδιαίτερα η πλαστική σακούλα είναι μεγάλο πρόβλημα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή ένωση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να τελειώσει αυτός ο τρόπος μεταφοράς τροφίμων» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS κ. Ευάγγελος Κουκιάσας.

Παράλληλα με τη δράση «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τρέχει και το πρόγραμμα LIFE ammos για την πρόληψη και τον περιορισμό των αποτσίγαρων από τις παραλίες. Αλλά επειδή το θέμα των σκουπιδιών πέρα από τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία έχει να κάνει και με την προσωπική μας στάση και συμμετοχή, όσοι επιθυμείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για την εκστρατεία ή να συμμετέχετε σε αυτή, μπορείτε μέσω της ιστοσελίδας medsoscleanup.grfacebook.com/MedSOStwitter.com/MedSOSgr

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.