Περιβαλλον

Επιστήμονες μελετούν την «ανθρωποπαύση»

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το lockdown

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιοντάρι
Λιοντάρι © Maxence Bouniort/Unsplash

Επιστήμονες μελετούν την αντίδραση της άγριας ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊό.

Eρευνητές ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της άγριας ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Θα μελετήσουν αυτό που ονόμασαν «ανθρωποπαύση», με στόχο να  βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «μοιραστούμε τον ολοένα και πιο πολυσύχναστο πλανήτη μας».

Σύμφωνα με το BBC, καθηγητής Κρίστιαν Ρουτζ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιολογικής Καταγραφής εξηγεί ότι βιολογικοί καταγραφείς – μικρές συσκευές παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ζώα για να καταγράφουν τις κινήσεις τους και άλλες συμπεριφορές- συνέλεγαν πληροφορίες από βιότόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχει μια πολύτιμη ερευνητική ευκαιρία εδώ, που προέκυψε μέσα από τις πιο τραγικές περιστάσεις, που δεν μπορούμε να χάσουμε», λέει ο καθηγητής στο BBC News.

Συνήθως, μελέτες που προσπαθούν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στα άγρια ζώα περιορίζονται στη σύγκριση προστατευόμενων οικοτόπων με μη προστατευόμενες περιοχές ή στη μελέτη τοπίων μετά από μια φυσική καταστροφή. «Όμως η καραντίνα δίνει την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης αυτής της διαδικασίας» εξηγεί ο καθηγητής.

Υπήρξαν πολλοί λογαριασμοί σε λογαριασμούς της άγριας ζωής στα social media που έδειξαν πώς τα ζώα αξιοποίησαν στο έπακρο την απουσία ανθρώπων κινούμενα ελεύθερα σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη, η έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να είναι επιζήμια (αύξηση στη λαθροθηρία λόγω της φτώχειας και την απουσία οικοτουρισμού).

«Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν μόνιμα σε καραντίνα», λέει ο καθηγητής «Τι γίνεται όμως αν δούμε σημαντικές επιπτώσεις στη χρήση των δρόμων, για παράδειγμα; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να κάνουμε μικρές αλλαγές στο δίκτυο μεταφορών που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη» προσθέτει.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.