- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κοινωνία - Περιβάλλον - Δημοκρατία στο βωμό των επενδύσεων
Η A.V. συνάντησε στις Βρυξέλλες τον Κρίτωνα Αρσένη και μίλησε μαζί του
Στο κυνήγι της πολυπόθητης ανάπτυξης η κοινωνία έχει οδηγηθεί στην απελπισία, το περιβάλλον σε υποβάθμιση και εν τέλει η δημοκρατία σε κατάργηση. Ένα θέμα που δεν του έχουμε δώσει τη πρέπουσα σημασία και θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας είναι οι εμπορικές συμφωνίες και οι συμφωνίες προστασίας επενδύσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έχει το δικαίωμα να συνάπτει. Η αρχή γίνεται με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, θα ακολουθήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, μετά με την Ινδία, τη Σιγκαπούρη κ.ά.
Το κρίσιμο με αυτές τις συμφωνίες είναι ότι δίνουν το δικαίωμα στις επιχειρήσεις και στον οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή που ενοχλείται από κάποιο νόμο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος ακόμα και για νόμους που αφορούν τη δημόσια υγεία να ζητούν τη κατάργηση τους. Για την κατάργηση των νόμων που ενοχλούν, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά σε μια εξωθεσμική επιτροπή τριών δικηγόρων. Οι δικηγόροι-διαιτητές λειτουργούν χωρίς την αρχή της αμεροληψίας που είναι η βάση του ευρωπαϊκού δικαστικού συστήματος. Μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν ως διαιτητές σε μια υπόθεση ενώ σε μια άλλη να είναι δικηγόροι των εταιρειών. Επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα του κράτους να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης των δικηγόρων.
Με απλά λόγια καταργείται τόσο το δικαίωμα των κρατών-μελών όσο και της Ε.Ε να νομοθετούν και με έμμεσο τρόπο το ρόλο του νομοθέτη αναλαμβάνουν οι εταιρείες. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αρκετά όπου έχουν υπογραφεί ανάλογες συμφωνίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σουηδική εταιρεία Vattenfall που μήνυσε τη Γερμανία το 2012 για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα.
Η Athens Voice συνάντησε στις Βρυξέλλες τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και μίλησε μαζί του για τις εμπορικές συμφωνίες που πρόκειται να συνάψει η Ε.Ε. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι μας απάντησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Υποδειγματική στάση εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον
Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή να θυμόμαστε ό, τι αξίζει την φροντίδα μας
Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Τι δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change
Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
«Η στάθμη του νερού είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών»
Το «πράσινο» στις πόλεις μπορεί να είναι σωτήριο ενώ τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.