Φέτος τον Μάιο το βόρειο ημισφαίριο «ψήθηκε» από τη ζέστη
Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας
Ο φετινός Μάιος στο βόρειο ημισφαίριο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας γι’ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την αμερικανική ΝΟΑΑ.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθασε τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.
Η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχεδόν ένα βαθμό (0,95) Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η θερμοκρασία του πλανήτη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ γι' αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασσες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα μετεωρολογικά χρονικά.
Ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής σημείωσαν μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίοι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρξει οι θερμότεροι στην ιστορία.
Η φετινή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) ήταν η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά πίσω από εκείνη του 2016, ενώ γενικότερα το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο θερμότερο. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι όλο το 2020 θα αποδειχθεί ένα από τα δύο θερμότερα έτη από το 1880.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.