Περιβαλλον

Κρήτη, ένα πράσινο νησί γεμάτο ενέργεια

Το πρώτο βήμα γίνεται φέτος, με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που ήδη κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 743
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kriti-energeia-admhe.jpg

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) διασυνδέει την Κρήτη με το εθνικό σύστημα ενέργειας

Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα: η Κρήτη διασυνδέεται με το εθνικό σύστημα ενέργειας και αποκτά σταθερή, πράσινη και οικονομική ηλεκτροδότηση. Με δύο καλώδια υψηλής τάσης, το «μικρό» και το «μεγάλο», το μεγαλύτερο ελληνικό νησί μπαίνει στην «πρίζα» από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και γίνεται ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Το πρώτο βήμα γίνεται πράξη φέτος, με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που ήδη κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ. Το καλώδιο μήκους 176 χλμ. θα συνδέσει τη Νεάπολη με τα Χανιά και θα δώσει την πρώτη «ανάσα» στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης. Πρώτη φορά στην ιστορία του ηλεκτρισμού της χώρας ένα καλώδιο θα βυθιστεί στα 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ: μόλις ηλεκτριστεί, θα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος ηλεκτρική διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις εργασίες κατασκευής των γραμμών σε Πελοπόννησο και Κρήτη και οι υπεύθυνοι του έργου αισιοδοξούν ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το τρίτο τρίμηνο του 2020, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημική κρίση του covid-19.

Το δεύτερο βήμα ξεκινά σε λίγες ημέρες και ολοκληρώνεται το 2023, όταν θα ηλεκτριστεί η μεγάλη διασύνδεση, Κρήτης-Αττικής, λύνοντας οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού. Στις 10 Ιουνίου υπογράφονται στο Ηράκλειο οι συμβάσεις για όλα τα μέρη του έργου, δηλαδή τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής, ανάμεσα στην Αριάδνη Interconnection –τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο– και τους αναδόχους. Παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου από Ιταλία, Σουηδία, Δανία και Γερμανία και δύο ελληνικές εταιρείες «συνυπογράφουν» το εμβληματικό έργο που αλλάζει την ιστορία του ηλεκτρισμού στη χώρα.

Οι υπογραφές τους θα σημάνουν την εκκίνηση του ιστορικού έργου συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που έχει ορίζοντα υλοποίησης 36 μήνες. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος μήκους 330 χλμ. θα ενισχύσει την ενεργειακή δυναμικότητα της Κρήτης κατά 1.000 MW. Τα μπλακάουτ, που αποτελούν συχνό φαινόμενο στο νησί ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Τα οφέλη, όμως, από την ηλεκτροδότηση της Κρήτης κατευθείαν από το ηπειρωτικό σύστημα δεν περιορίζονται μόνο στο νησί. Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως για όλους τους καταναλωτές της χώρας. Ταυτόχρονα, η Κρήτη γίνεται πιο «πράσινη», αφού το 60% των ετήσιων εκπομπών CO2 του νησιού προέρχονται από τα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που βρίσκονται εκεί. Μόλις η Κρήτη μπει στην «πρίζα» το 2023, τα φουγάρα των «βρώμικων» εργοστασίων θα σβήσουν για πάντα και οι ρύποι θα μειωθούν κατά 500.000 τόνους.

Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της Κρήτης μέσω των δύο καλωδίων ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού του νησιού. Με τις μονάδες ΑΠΕ που θα μπορούν να εγκατασταθούν μετά την ενίσχυση της ενεργειακής δυναμικότητας στην Κρήτη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, καθιστώντας την ένα «πράσινο» νησί γεμάτο ενέργεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.