- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της φονικής ασιατικής σφήκας στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ανησυχία προκαλούν οι φονικές ασιατικές σφήκες που εμφανίστηκαν σε ΗΠΑ και Καναδά. Οι συγκεκριμένες σφήκες επιτίθονται σε μελίσσια, αποκεφαλίζοντας χιλιάδες μέλισσες. Το τσίμπημα του μεγαλόσωμου αυτού εντόμου προκαλεί αφόρητο πόνο σε ανθρώπους που το έχουν υποστεί.
Στον δυτικό Καναδά ένας κάτοικος βρήκε τα απομεινάρια μιας ασιατικής σφήκας και τα παρέδωσε στις αρχές όπου και διαπιστώθηκε πως πρόκειται αναμφίβολα για ασιατική σφήκα. Μετά την συγκεκριμένη διαπίστωση, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εφιστούν την προσοχή του κοινού λόγω της επικινδυνότητας του εντόμου.
«Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει χαρακτηρισθεί το πιο δηλητηριώδες και επίφοβο έντομο στον κόσμο. Εχει την ικανότητα να τρομάζει ακόμη και άλλες σφήκες», λέει ο Τίμοθι Λόρενς, εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΒΔ ΗΠΑ. Ασιατικές γιγάντιες σφήκες, που προήλθαν από τη Νότια Κορέα, εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι στο Βανκούβερ του Καναδά. Κάτοικοι της κωμόπολης Μπλέιν στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν φέτος την ύπαρξη παρόμοιων εντόμων στην περιοχή τους.
Οι νέες σφήκες αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε συγγενικό είδος, με προέλευση από την Ιαπωνία. Η εισβολή της γιγάντιας σφήκας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τους μελισσουργούς, οι οποίοι μεταφέρουν αυτή την εποχή τα μελίσσια τους στις πολιτείες των ΒΔ ΗΠΑ για να εκμεταλλευθούν την ανθοφορία στις κερασιές, στα βατόμουρα και στις μηλιές. «Επαγγελματίες μελισσουργοί έχουν 300 με 400 μελίσσια στην περιοχή. Θα αποφεύγουν εφεξής την πολιτεία μας αν επιβεβαιωθεί η εισβολή της γιγάντιας σφήκας», λέει στέλεχος των τοπικών υπηρεσιών γεωργίας.
Στην Ευρώπη, η ασιατική σφήκα (vespa velutina) συγγενής της γιγάντιας ασιατικής σφήκας (vespa mandarinia), έχει προκαλέσει ζημίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ σε σοδειές, μετά την εμφάνισή της στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και αναπαραγωγή πολλών ειδών ανθέων.
Η ασιατική γιγάντια σφήκα έχει μήκος 45 χιλιοστών, ενώ το κεφάλι της έχει πορτοκαλί χρώμα και μεγάλα μάτια. «Μοιάζουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες κόμικ τρόμου», λέει η Σούζαν Κόουμπι, εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το τσίμπημα της ασιατικής σφήκας χαρακτηρίστηκε από «θύματά» της μαρτυρικό, ενώ τα επιθετικά αυτά έντομα έχουν την ικανότητα να τσιμπήσουν πολλές φορές το θύμα τους. Το κεντρί τους, μήκους έξι χιλιοστών, είναι ικανό να περάσει μέσα από τις προστατευτικές στολές των μελισσοκόμων.
Οι σφήκες αυτές γίνονται επιθετικές, εάν απειληθούν οι υπόγειες φωλιές τους ή η πηγή τροφής τους. Το δηλητήριό τους, επτά φορές ισχυρότερο από αυτό της μέλισσας, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ακόμη και τον θάνατο σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, εάν υποστούν πολλά τσιμπήματα.
Στο τέλος του καλοκαιριού, οι ασιατικές σφήκες εισέρχονται σε φάση «υπερσυγκέντρωσης πρωτεϊνών» και επιτίθενται σε μελίσσια, σκοτώνοντας τις ενήλικες μέλισσες για να φθάσουν στα κουκούλια και στα νεογνά του μελισσιού. Οι σφήκες αφήνουν πίσω τους χιλιάδες αποκεφαλισμένες μέλισσες, χάρη στις επίφοβες δαγκάνες τους. Δέκα τέτοιες σφήκες είναι ικανές να σκοτώσουν 30.000 μέλισσες σε λίγες μόλις ώρες.
Οι σφήκες ενδέχεται να έφθασαν στις ΗΠΑ μέσα σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εισήχθησαν σκόπιμα ως συστατικό για γιατροσόφι που διαδόθηκε μέσω του Ιντερνετ και χρησιμοποιείται από αθλητές του μπόντι-μπίλντινγκ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.