Περιβαλλον

Σταδιακή κατάργηση των φθοριούχων αερίων

Σε αντίθεση με τα άλλα αέρια που έχουν μειωθεί, τα φθοριούχα έχουν αυξηθεί

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είχε ανοίξει τη συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση των φθοριούχων αερίων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια συμβιβαστική συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση μιας ομάδας φθοριούχων αερίων γνωστή ως υδροφθοράνθρακες (HFC).

Τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς και κυρίως στα ψυκτικά μηχανήματα και στα κλιματιστικά. Παρότι δεν καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) τους οποίους αντικατέστησαν μέσω του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, συντελούν όμως στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

Αν και οι εκπομπές των φθοριούχων αερίων στην Ευρώπη αποτελούν μόνο το 2% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ωστόσο ανησυχητικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα άλλα αέρια που έχουν μειωθεί, τα φθοριούχα έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 1990. Επιπλέον τα φθοριούχα αέρια μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια.

Ο νέος κανονισμός περιορίζει τις ποσότητες φθοριούχων αερίων που μπορούν να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, μειώνοντας τα σταδιακά κατά 21% μέχρι το 2030. Παράλληλα με το σύστημα ορίων (cap) και τη σταδιακή κατάργηση τους, η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης φθοριούχων αερίων σε νέο εξοπλισμό ψυκτικών μηχανημάτων αλλά δεν θα επιτρέπονται ούτε και για τη συντήρηση του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού.

Η Clare Perry επικεφαλής της εκστρατείας Global Environment EIA θεωρεί την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου ως ένα βήμα της Ευρώπης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, και υποστηρίζει ότι «η απόφαση θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μελλοντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των φθοριούχων αερίων που αν επιτευχθεί, θα μπορούσε θα μπορούσε να αποφύγει εκπομπές έως και 100 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 έως το 2050».

Ωστόσο αξίζει να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης η ελληνική βιομηχανία είχε αντιδράσει θεωρώντας ως απαράδεκτη τη τακτική της ΕΕ, όπου κάθε 5-6 χρόνια βγάζει μια απόφαση όπου αναγκάζει ένα μεγάλο και κρίσιμο κλάδο επιχειρήσεων, όπως είναι οι ψυχόμενες αποθήκες, να απαξιώσουν εξοπλισμούς εκατομμυρίων ευρώ και να επενδύσουν σε νέους μηχανολογικούς εξοπλισμούς και μετά από λίγα χρόνια να καλούνται να επαναλάβουν τα ίδια.

Η κ. Δάφνη Μαυρογιώργου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει ότι «η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών, ώστε να παράγουν εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις χρησιμοποιώντας φυσικά ψυκτικά μέσα και να δημιουργηθούν καινοτόμες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 400 τέτοιες εταιρείες» ανέφερε χαρακτηριστικά.