Περιβαλλον

Πρώτη συνάντηση τροφής

Σάββατο 29/3 και Κυριακή 30/3

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64346-129513.jpg

Εκατό δίκτυα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα συναντώνται για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να κάνουν απολογισμό των πεπραγμένων και να συνδιαμορφώσουν την κοινή πορεία για το μέλλον. Ομάδες παραγωγών, συλλογικοί αγροί, αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικές κουζίνες και παντοπωλεία είναι μερικές από τις δομές αυτοοργάνωσης της κοινωνίας που δημιουργήθηκαν μέσα στη κρίση ως μια μορφή αντίστασης στην πρωτοφανή, για περίοδο ειρήνης, ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 17% αντιμετωπίζει πρόβλημα εξασφάλισης των βασικών ειδών διατροφής. Η πραγματικότητα αυτή, της εξαθλίωσης της κοινωνίας, διαμόρφωσε ένα κίνημα που είχε δημιουργηθεί προ κρίσης με μια διαφορετική λογική που αφορούσε σε πιο εναλλακτική διατροφή, σε κίνημα αφ’ ενός μεν αλληλεγγύης για να ανταπεξέλθουμε στη κρίση, αφετέρου σε κίνημα που εισάγει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας ενάντια στο καταναλωτισμό και τη διατροφική ανεπάρκεια.

Παρότι αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς ο αριθμός των συνανθρώπων μας που απευθύνεται στις δομές αλληλεγγύης για βοήθεια, οι συλλογικότητες δίνουν έμφαση όχι στην φιλανθρωπία όπως έχει δημιουργηθεί από το πελατειακό κράτος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος από την «Αλληλεγγύη για Όλους», αλλά στην καλλιέργεια μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δημιουργίας, ευημερίας και ισότητας. Προσπαθούν να εμπλέξουν τον κόσμο να γίνει ενεργός και συμμέτοχος στις αποφάσεις και στις δράσεις αλληλεγγύης. Συγχρόνως προσπαθούν να διορθώσουν στρεβλώσεις προηγούμενων ετών που συντέλεσαν να βρισκόμαστε στη κατάσταση αυτή σήμερα. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την δεκαετία του 1970 η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν της τάξης του 85% και 15% οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ σήμερα τα νούμερα έχουν αντιστραφεί με 87% τα προϊόντα εισαγωγής και 13% η ελληνική παραγωγή. Τα νούμερα αυτά είναι καθοριστικά για το πόσο σημαντική είναι η συζήτηση που ανοίγουν οι δομές αυτοοργάνωσης.

Η δημιουργία ενός σχεδίου αγροτικής παραγωγής, η διασφάλιση της ποιότητας της τροφής και η βελτίωση της τιμής είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή προετοιμασίας της συνάντησης και που θα συζητηθούν το διήμερο. Η δημιουργία ενός μοντέλου που στηρίζεται στην τοπική παραγωγή, στη δίκαιη τιμή, την ποιοτική τροφή και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στην κάλυψη των αναγκών της είναι τα προαπαιτούμενα της κοινωνίας για την έξοδο από την κρίση. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν 30.000 ενεργοί σπόροι, οι οποίοι δεν φτάνουν ποτέ στους αγρότες γιατί δεν υπάρχει το δίκτυο πώλησης και να αγοράζουμε σπόρους από το εξωτερικό.

Αύριο Σάββατο 29/3 από 14.00-20.00 και την Κυριακή 30/3 από 10.00-15.00 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75, αμφιθέατρο ΣΙΔΕΡΗ) θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δομές αλληλεγγύης από κοντά, να ακούσουμε ιδέες που μας αφορούν και να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον μας μετά την κρίση. Ένα μέλλον που να βασίζεται στο συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό όφελος.

n

Ακολουθεί το πρόγραμμα του διημέρου:

Σάββατο 29 Μαρτίου

14.00 – 15.00 Άνοιγμα συνάντησης (αμφ. Σίδερη): Καλή μας όρεξη

Ενημέρωση για το πρόγραμμα και τον τρόπο που θα κυλήσουν οι συζητήσεις μας.

15.15 – 17.45 Εργαστήρι 1 Αιθ. Α (κάτω από αμφ. Σίδερη): Η αλληλεγγύη δεν σερβίρεται στο πιάτο

Συνάντηση δομών ενίσχυσης νοικοκυριών με τρόφιμα και κοινωνικών κουζινών. Ανταλλάσουμε εμπειρίες και ιδέες που αφορούν:

α. πρακτικές εξασφάλισης και αύξησης των τροφίμων που συγκεντρώνουμε

β. ενεργοποίηση του κόσμου και μεθόδους για την αύξηση της συμμετοχής του

15.15 – 17.45 Εργαστήρι 2 (αμφ. Σίδερη): Οι Χωρίς Μεσάζοντες, οι νόμοι των χορτάτων και το μέλλον

Συνάντηση κινημάτων Χωρίς Μεσάζοντες και παραγωγών. Συζητάμε:

α. κοινές πρακτικές δομών, παραγωγών και αγοραστών για την αντιμετώπιση των επιθέσεων και την προστασία των διανομών

β. ανταλλάσουμε απόψεις και συνδιαμορφώνουμε πρακτικές καλύτερης ορ- γάνωσης και συντονισμού του κινήματος Χ-Μ

15.15 – 17.45 Εργαστήρι 3 Αιθ. Γ (κάτω από αμφ. Σίδερη): Οι συνεταιριστές… σε νέες περιπέτειες

Συνάντηση κοινωνικών συνεταιρισμών τροφής. Συζητάμε για τις:

α. δυνατότητες οριζόντιας συνεργασίας και οργάνωσης μεταξύ συνεταιριστικών εγχειρημάτων

β. βασικές αρχές και κριτήρια συνεργασίας με τους παραγωγούς

γ. δυνατότητες παρέμβασης στο σχεδιασμό της παραγωγής- συμβολαιική καλλιέργεια κ.λπ.

18.15 – 20.00 Εργαστήρι 4 (αμφ. Σίδερη): Η αλληλεγγύη δεν βρίσκεται στα ράφια

Συνάντηση δομών ενίσχυσης νοικοκυριών με τρόφιμα, κοινωνικών κουζι- νών, συλλογικών αγρών, συνεταιριστικών καταναλωτικών και παραγωγικών δομών. Συζητάμε:

α. καλύτερους τρόπους δικτύωσης και αμοιβαίων συνεργασιών μεταξύ δο- μών αλληλεγγύης και πηγών τροφής

β. τρόπους οργάνωσης, δικτύωσης και συντονισμού των δικτύων ενίσχυσης σε τροφή.

18.15 – 20.00 Εργαστήρι 5 Αιθ. Α (κάτω από αμφ. Σίδερη): Καλωσήρθατε στο Agrotopia

Παρουσίαση του ενιαίου ιστότοπου παραγωγών, δομών Χ-Μ και καταναλωτών Agrotopia. Ένα δικτυακό εργαλείο για την χωρίς μεσάζοντες επικοινωνία, συμμετοχή και οργάνωση του κινήματος Χ-Μ, από όλους για όλους.

20.30 Θα φάμε, θα πιούμε και…

Φαγητό από τις κοινωνικές κουζίνες με αλληλέγγυα προϊόντα, γαρνιρισμέ- να με μουσική, ποτάκι και κους – κους.

Κυριακή 30 Μαρτίου

10.00 – 12.30 (αμφ. Σίδερη) «Η ισχύς εν τη ενώσει»- Συνδαιτημόνες και Συνέταιροι

Συνάντηση συνεταιρισμών τροφής, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλη- λέγγυων παραγωγών, συλλογικών αγρών, κινημάτων Χ–Μ.

Μοιραζόμαστε την εμπειρία συνεταιριστικών παντοπωλείων και κατανα- λωτικών συνεταιρισμών. Συζητάμε για τις δυνατότητες και τις προϋποθέ- σεις οργάνωσης των δικτύων παραγωγών – καταναλωτών και της αδιαμε- σολάβητης διακίνησης προϊόντων σε μια συνεταιριστική λογική.

Επανεφευρίσκουμε μορφές και πρακτικές με βάση την εμπειρία μας και το δίπτυχο δίκαιη τιμή και ποιοτική τροφή για όλες και όλους.

13.00 – 15.00 Καταληκτική συνάντηση (αμφ. Σίδερη): Συν-μαζεύουμε και μαγειρεύουμε για αύριο

Παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα, τους προβληματισμούς και τις ιδέες που συζητήθηκαν στα εργαστήρια μας και συνδιαμορφώνουμε το μήνυμα της συνάντησης.

Συγχρονίζουμε τα βήματά μας ανοίγοντας καινούργια μονοπάτια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Βιωσιμότητα ως Ανταγωνιστικό στοιχείο
Επιπτώσεις της βιωσιμότητας στην ανταγωνιστικότητα: Ένας νέος δρόμος για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά

Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;
Είναι οι ενεργειακές κοινότητες το μέλλον για την πράσινη μετάβαση;

Στο πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο που οργάνωσε η ΔΕΣΜΗ είδαμε δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.