Περιβαλλον

Projects Africa

Οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να «φωτίσουν» τα σπίτια της Αφρικής

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια περίπου 880 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και θα εξακολουθήσουν να μην έχουν μέχρι το 2030. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με το παγκόσμιο ενεργειακό σενάριο θα μπορούσε να μειωθεί στα 530 εκατομμύρια με την εισαγωγή στο ενεργειακό μίγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Αφρική αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου και πάλι η Αφρική είναι η πιο ευπαθής περιοχή παρότι έχει τη μικρότερη συνεισφορά στη δημιουργία του φαινομένου, με μια πρωτοβουλία τους τα Ηνωμένα Έθνη προχωρούν σε δύο μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζεται οικονομικά από την Ε.Ε, Η.Π.Α, Καναδά και Ιαπωνία. Με τα έργα αυτά τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν μέχρι το 2030 να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στους κατοίκους της Αφρικής σε σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες ενώ συγχρόνως θα διπλασιαστεί το μερίδιο των Α.Π.Ε στο ενεργειακό μίγμα της Αφρικής.

Στην υλοποίηση των έργων εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αξιοπιστία του. Τα έργα στα οποία μετέχει το ΚΑΠΕ καλύπτουν την ανατολική, δυτική, κεντρική και νότια Αφρική και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ΕΕ, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποσαχάρια Αφρική όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Σε συνάντηση που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΞ και το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, για την προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων στην Αφρική, παρέστησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι εταιρειών και επιχειρήσεων του ενεργειακού χώρου. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης κερδοφόρων επιχειρηματικών δράσεων καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα καλών πρακτικών. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σχετικά με την συμμετοχή του ΚΑΠΕ στα έργα της Αφρικής δήλωσε: « Το ΚΑΠΕ συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας και αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των μεγάλων επιλογών της χώρας μας και ολόκληρης της ΕΕ μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Παγκόσμιοι στόχοι παραμένουν πάντα η μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, η μεγάλη εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και η διαμόρφωση μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας».

Παρότι η διάθεση της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλάζει πολύ γρήγορα από τη μια κατεύθυνση στην άλλη, είναι γεγονός ότι οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να «φωτίσουν» τα σπίτια της Αφρικής, να ενισχύσουν τη βιομηχανία της και φυσικά να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.