Περιβαλλον

Μανιφέστο για τους κοινούς πόρους

Eπιδιώκει τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών για την διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63863-128419.jpg

«Αγαθά όπως το νερό, η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπορεύσιμα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των αγαθών αναγνωρίζοντας τα ως υπέρτατα αγαθά για την ειρήνη και τον πολιτισμό, και να εγγυηθούν την προστασία και την φροντίδα τους». Αυτή είναι η βασική αρχή του Μανιφέστου για τους Κοινούς Πόρους που παρουσίασε σε διεθνή συνέντευξη τύπου ο ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης μαζί με τον Πράσινο Ισπανό Ευρωβουλευτή Ραούλ Ρομέβα, το Γερμανό Αριστερό Ευρωβουλευτή Τόμας Χάντελ , τη διευθύντρια του επαναδημοτικοποιημένου νερού του Παρισιού Ανν λε Στρατ και τον πρέσβη της Βολιβίας στην ΕΕ. Ρενέ Φερνάντες Ρεβόλλιο.

Το «Μανιφέστο για τους Κοινούς Πόρους» είναι κάλεσμα προς το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να θέσει σε προτεραιότητα το δημόσιο χαρακτήρα και την καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες ύδρευσης, εκπαίδευσης και υγείας. Στο επόμενο Κοινοβούλιο με βάση το Μανιφέστο των Κοινών Πόρων θα συσταθεί διακομματική επιτροπή για την υπεράσπιση τους σε όλα τα κείμενα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τη στιγμή που λόγω της κρίσης τα δημόσια αυτά αγαθά μεταφέρονται από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα το Μανιφέστο αποτελεί μια πολιτική προσέγγιση βασισμένη στη σημασία της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των κοινών αγαθών και επιδιώκει τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών για την διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ λέγοντας ότι «παρά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά προωθεί παράνομα την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα με την πόλη του Παρισιού όπου το νερό επαναδημοτικοποιήθηκε όταν έληξε η 25ετής σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα αλλά και στη συνέχεια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας το νερό πωλείται εσαεί και δεν θα υπάρχει δυνατότητα ομαλής επαναδημοτικοποίησης του. Στη Βολιβία οι ίδιες εταιρείες διεκδίκησαν τη φορολόγηση της συλλογής βρόχινου νερού στις στέρνες. Είναι προφανές ότι ο τελικός στόχος των πολυεθνικών είναι ο έλεγχος όλου του νερού που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την επιβίωση και παραγωγή προϊόντων. Ο έλεγχος αυτός αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Θα μας βρει όλους απέναντι. Καλώ όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουμε ενεργά στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που διοργανώνεται ανήμερα των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαϊου 2014».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.