Περιβαλλον

Κορωνοϊός και οικιακά απορρίμματα: Πώς τα διαχειριζόμαστε

«Δεν ανακυκλώνουμε τον Covid-19» - Τι αλλάζει όταν στο νοικοκυριό υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό» - Όχι γάντια, μάσκες και μαντηλάκια στους μπλε κάδους
«Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό» - Όχι γάντια, μάσκες και μαντηλάκια στους μπλε κάδους/© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε με τα οικιακά απορρίμματα εν μέσω κορωνοϊού - Πώς κάνουμε διαχείριση σε νοικοκυριό που υπάρχει φορέας του Covid-19.

Χρήσιμες οδηγίες και πρακτικές συμβουλές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ένα χρηστικό βίντεο για τον κορωνοϊό και τα οικιακά απορρίμματα. Με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό», το βίντεο στοχεύει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

«Οι μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Γι' αυτό, μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματά μας, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις οδηγίες των ειδικών» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Απορρίμματα σε νοικοκυριά χωρίς κρούσμα κορωνοϊού

  • Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται, γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
  • Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
  • Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
  • Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει, βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
  • Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

Νοικοκυριά με κρούσμα κορωνοϊού - Τι ισχύει με τα απορρίμματα

Σύμφωνα με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία. Τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται. Παράλληλα:

  • Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  • Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
  • Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

Η Γενική γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συγκεκριμένη δράση ενημερώνει επίσης δήμους, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Υγειονομικές Μονάδες και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.