Περιβαλλον

Water Project

Ένα φαραωνικό έργο στην Κίνα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62868-126338.jpg

Ένα όνειρο του Μάο τσε Τουνγκ το 1952 παίρνει σάρκα και οστά στην Κίνα του 2014. Ένας αγωγός μεταφοράς νερού από τον Νότο στο Βορά, που θα κοστίσει στη Κινεζική Κυβέρνηση 62 τρις δολάρια . Ο αγωγός θα μεταφέρει 44,8 τρις κυβικά νερό το χρόνο από τον ποταμό Yangtze στη Νότια Κίνα, στην λεκάνη του άνυδρου Κίτρινου ποταμού στα Βόρεια της χώρας. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο μισό της ποσότητας νερού που καταναλώνει ετήσια η Καλιφόρνια. Το φαραωνικό έργο προβλέπεται ότι θα ξεσπιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες κινέζους. Ήδη 330.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν σε μετεγκατάσταση από την επέκταση του ταμιευτήρα Danjiangkou,που σηματοδότησε και το ξεκίνημα του project.

Το έργο σχεδιάστηκε για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για νερό των γιγαντωμένων πλέον κινεζικών πόλεων του Βορά αλλά και τις ανάγκες της αναδυόμενης βιομηχανίας. Το project έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί τρεις τεχνητές διαδρομές. Την Ανατολική, την Κεντρική και την αμφιλεγόμενη Δυτική διαδρομή. Η Κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να ολοκληρώσει την Ανατολική και την Κεντρική διαδρομή μέσα στο 2014 ενώ η Δυτική αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2050.

Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του νερού από την ανεξέλεγκτη δράση της βιομηχανίας, καθώς και η ανομβρία των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη υδροδότησης των μεγάλων πόλεων του Βορά όπως το Πεκίνο και η Tianjin. Οι συνεχόμενες όμως ανομβρίες καταδεικνύουν ότι τόσο η Κεντρική όσο και η Νότια Κίνα δεν διαθέτουν εκείνες τις ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο διψασμένο Βορά. Την άνοιξη του 2011 τα επίπεδα του νερού στους ποταμούς του Νότου έπεσαν σε τέτοιο βαθμό που με δυσκολία καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων για πόσιμο νερό, αλλά και για το πότισμα των καλλιεργειών.

Εκτός όμως από την ανησυχία για την ποσότητα του νερού που έχει μειωθεί, έντονη είναι και η ανησυχία για την μόλυνση του νερού που μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το έργο. Η μόλυνση από τα εργοτάξια της Ανατολικής διαδρομής πιθανόν να καταστήσουν το νερό ακατάλληλο για πόση. Εν τω μεταξύ η εκτροπή του ποταμού Yangtze πιθανολογείται να επιτείνει το πρόβλημα της μόλυνσης του ποταμού που έχει χειροτερέψει από την κατασκευή του φράγματος Three Gorges Dam. Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο και το πιο καταστροφικό αφού ξεσπίτωσε 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ εκατοντάδες πόλεις και χωριά εξαφανίστηκαν κάτω από τα νερά. Οι περιβαλλοντολόγοι επιμένουν για άμεσα μέτρα βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα των μεγάλων πόλεων χωρίς να εκτεθεί σε κίνδυνο το περιβάλλον από το καταστροφικό έργο του αγωγού και χωρίς να ξεσπιτωθεί ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού.

Επιπλέον σε επίσημες αναφορές υπάρχει η προειδοποίηση ότι το έργο θα θέσει σε κίνδυνο το 1/3 των ειδών που ζουν στο ποτάμι ενώ θα προκαλέσει ζημιά και στο φυσικό σύστημα αυτοκαθαρισμού του ποταμού. Παρόλα αυτά η Κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στο καταστροφικό Δυτικό μοντέλο ανάπτυξης κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.