- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Πρέπει να σχεδιάζεται με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια που σχεδιάζονται και οι άλλες επενδύσεις.
Το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες κακών επιχειρηματικών πρακτικών. Μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα επιχειρηματιών που έχουν απασχολήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι φταίει για όλα αυτά. Είναι η ελλιπής νομοθεσία, ή η επιχειρηματικότητα χωρίς όραμα με μοναδικό σκοπό το εύκολο κέρδος; Μάλλον και τα δύο αλλά θα πρόσθετα και η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που θέλει την επιχείρηση κομμάτι της κοινωνίας. Κουλτούρα για το πώς να κάνεις πράγματα και να δημιουργείς στρατηγική που και κέρδη θα φέρει και κοινωνική αποδοχή. Η επιστροφή στην κοινωνία μερίσματος των κερδών, η λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εισαγωγής μιας νέας κουλτούρας στις επιχειρήσεις. Τέτοια παραδείγματα ευτυχώς υπάρχουν αρκετά.
Ένα τέτοιο «κοινωνικό μέρισμα» είναι και οι δράσεις που ανακοίνωσε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ) με κεντρικό θέμα το τόσο πολύτιμο για τη ζωή μας νερό. «Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η ανεξέλεγκτη και η μη συντονισμένη ανακύκλωση μπαταριών συνδέεται άμεσα με τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και των υδάτινων πόρων» αναφέρει ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Εργαστήριο ρομποτικής
Η ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ διαθέτει 127.000 ευρώ για δράσεις Ε.Κ.Ε και ανάμεσα σε άλλα χρηματοδοτεί και μια καινοτόμο μονάδα απορρύπανσης του νερού, για την τόσο ταλαιπωρημένη περιοχή του Ασωπού. Η μονάδα βασίζεται στην τεχνολογία των Φωτοκαταλυτικών Αντιδραστήρων Μεμβρανών μια πολύ νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τον καθηγητή Χημικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Καράμπελα. «Πρόκειται για μια υβριδική μέθοδο που δεν είναι απαιτητική σε ενέργεια, και θα λειτουργήσει πιλοτικά στο Δήμο Τανάγρας με απώτερο σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον Ασωπό» εξηγεί ο κ. Καράμπελας.
Με άξονα πάντα το νερό οι υπόλοιπες δράσεις του ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ απευθύνονται στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Γουλανδρή. Στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα οργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια ρομποτικής με θεματικό σενάριο την προστασία των υδάτινων πόρων και την ανακύκλωση μπαταριών. Η φιλοσοφία των εργαστηρίων βασίζεται στη δημιουργική μάθηση, που μέσα από τον πειραματισμό και την κατασκευή θα δημιουργήσει τους ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες του αύριο.
Οι πόρτες του Μουσείου Γουλανδρή θα ανοίξουν για άλλη μια φορά για να ευαισθητοποιήσουν τη μαθητική κοινότητα στην Υδροβιολογία. Μια επιστήμη που σχετίζεται με το νερό των ποταμών, των λιμνών και της θάλασσας αλλά και των υδρόβιων οργανισμών που ζουν σ’ αυτά τα νερά. Οι μαθητές σε ρόλο ερευνητή θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν θέματα που αφορούν την έρευνα και να δουν τον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο.
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Στο νομό Σερρών όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λαθραίας εξαγωγής μπαταριών στη Βουλγαρία, ο ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ επιχειρεί να συνειδητοποιήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες με το σχεδιασμό περιβαλλοντικών δράσεων σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Εάν μια επένδυση αποτελεί οικονομικό ρίσκο για τον επιχειρηματία ένα πρόγραμμα Ε.Κ.Ε αποτελεί πολιτιστικό και κοινωνικό ρίσκο. Είναι όμως εξίσου απαραίτητο και πρέπει να σχεδιάζεται από τις επιχειρήσεις με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια που σχεδιάζονται και οι όποιες άλλες επενδύσεις.
Κεντρική φωτο.: Απορρύπανση Λιμένα Καλύμνου