- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Υδρογόνο: μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία
Τι ανέφεραν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, και ο Γεν. Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE, Γιώργος Χατζημαρκάκης
H τεχνολογία του υδρογόνου ως μία από τις λύσεις για τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.
«Τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει η Δ. Μακεδονία που η οικονομία της χάνει τη βασική πηγή εσόδων, που είναι ο λιγνίτης» θα πει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του βιομηχανικού συνδέσμου HYDROGEN EUROPE, Γιώργο Χατζημαρκάκη, για να παρουσιάσουν την τεχνολογία του υδρογόνου ως μια από τις λύσεις για τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.
Με αφορμή την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για τον Μηχανισμό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και προσβλέπει στην ενίσχυση των περιοχών της ΕΕ για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά οικονομικά εργαλεία ώστε η Δ. Μακεδονία «να παραμείνει η καρδιά της ενέργειας στην Ελλάδα».
«Αναζητούμε λύσεις για τις 26.000 θέσεις εργασίας και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα χαθούν ετησίως» αναφέρει ο περιφερειάρχης και συμπληρώνει «μεγέθη που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη».
Αν και η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για τη χώρα μας, η Περιφέρεια «έχει ήδη καταθέσει πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ» επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και συμπληρώνει: «Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα ετοιμάσει στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα προκειμένου η μετάβαση για την Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή».
Τα κονδύλια που θα διατεθούν συνολικά για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής αλλά και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρωταρχικός μας στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας» καταλήγει ο κ. Κασαπίδης.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι «η Δ. Μακεδονία είναι ιδανική περιοχή για να πρωτοπορήσει στην τεχνολογία του υδρογόνου». «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα βγει από το λιγνίτη» είπε ο κ. Χατζημαρκάκης και αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ολλανδίας που θέλει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με εναλλακτικά καύσιμα, ανέλυσε το πλεονέκτημα των τεχνολογιών του υδρογόνου που λόγω της φύσης τους η ενέργεια που παράγεται από υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.