Περιβαλλον

«Πρωτοβουλία Πολιτών» για το νερό

Δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61521-123107.jpg

Περίπου 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν την επίσημη ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία «Πρωτοβουλία Πολιτών» κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ε.Ε. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και μετά από κάλεσμα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη 50 ευρωβουλευτές από 18 χώρες, και από όλους τους πολιτικούς χώρους, ζήτησαν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ να αποσυρθούν από το διαγωνισμό.

Επιπλέον το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ κρίνοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται η παροχή του στους πολίτες. Ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε τη κυβέρνηση «να υπακούσει στις επιταγές των πολιτών, να συνταχθεί άμεσα με την ετυμηγορία του ΣτΕ και να σταματήσει εδώ και τώρα την παράνομη κοινωνικά και οικονομικά, και παράλογη πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».

Η ΕΥΑΘ παρουσίασε το 2012 καθαρά κέρδη μετά φόρων 18 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. « Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της, ο αγοραστής θα έπρεπε να πληρώσει 110 εκ. ευρώ για την εξαγορά του 51% . Όμως ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό θεωρείται υψηλό από τους υποψήφιους αγοραστές» αναφέρει στην A.V ο Κρίτων Αρσένης.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου έχει επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξαν παράλογες αυξήσεις της τιμής του νερού, μείωση της ποιότητας ενώ υπήρξαν και δραματικές αυξήσεις των διακοπών παροχής σε φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Το video που ακολουθεί αποτελεί μια παρέμβαση για να σταματήσει η κυβέρνηση την επιβλαβή ιδιωτικοποίηση του νερού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.