Περιβαλλον

Χάνεται η Γροιλανδία: Επτά φορές γρηγορότερα λιώνουν οι πάγοι

Σε σχέση με τη δεκαετία του '90

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iceberg-471549_1920
© Pixabay

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας «εξανεμίζονται» με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.   

Δημοσίευμα στο BBC αναφέρει ότι στην εν λόγω εκτίμηση κατέληξε η διεθνής επιστημονική ομάδα της Imbie που μελέτησε στοιχεία από δορυφόρους μέσα σε διάστημα 26 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συμμετοχή της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών ξεπερνά αυτό που κάποτε ήταν η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον. Ως εκ τούτου μέχρι το τέλος του αιώνα το λιώσιμο των πάγων, μόνο στην Γροιλανδία, θα συμβάλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 7 εκατοστά.  

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει πολλούς κατοίκους παράκτιων περιοχών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, Άντι Σέπερντ δήλωσε στο BBC ότι οι καταιγίδες θα απειλούν τα αντιπλημμυρικά έργα και υποστήριξε πως για κάθε ένα εκατοστό που θα αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας έξι εκατομμύρια άτομα στον κόσμο θα απειλούνται από πλημμύρες. «Για κάθε εκατοστό αύξησης υπάρχουν επιπτώσεις», πρόσθεσε.   Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν συνεπικεφαλής της έρευνας με 89 ειδικούς από 50 διαφορετικές διεθνείς οργανώσεις. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε εκ νέου δεδομένα από έντεκα δορυφορικές αποστολές ανάμεσα στο 1992 και το 2018. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.