Περιβαλλον

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της Γης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία «Copernicus»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
heat.gif
© Pixabay

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Copernicus» για τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο. Όπως ανακοινώθηκε, ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη Γη. Ειδικότερα, ήταν κατά 0,63 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1981 - 2000, καταρρίπτοντας έτσι με πολύ μικρή διαφορά (κατά 0,01 βαθμό Κελσίου) το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2015. Η μέτρηση αυτή, όμως, βρίσκεται κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προ-βιομηχανικής περιόδου.

«Είναι ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που καταγράφει ένα ρεκόρ ή προσεγγίζει κατά πολύ ένα ρεκόρ» αναφορικά με την άνοδο της θερμοκρασίας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος, ενώ ο Ιούλιος κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ του θερμότερου μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Ο Αύγουστος του 2019 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας, ενώ ο Σεπτέμβριος ο ζεστότερος παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έτος 2019 θα βρεθεί μεταξύ των 5 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της Γης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.