- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ευρωπαϊκός ορίζοντας 2030: κλίμα - ενέργεια - βιομηχανία
Η Ευρώπη θέλει να βελτιώσει το κλίμα
Για πρώτη φορά τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές επιτροπές Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας που συνήθως συγκρούονται μεταξύ τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν λύσεις σε θέματα που δύσκολα μπορείς να συμβιβάσεις. Η Ευρώπη θέλει να βελτιώσει το κλίμα παίρνοντας μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά συγχρόνως θέλει να βελτιώσει και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας παρέχοντας φτηνή ενέργεια. «Η δράση για το κλίμα είναι πρωταρχική για το μέλλον του πλανήτη μας, ενώ η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα μας» ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% διπλασιάζοντας το στόχο που είχε θέσει για το 2020. Για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Δεσμεύεται λοιπόν το 27% του συνολικού ενεργειακού μίγματος της Ευρώπης να είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς όμως να δεσμεύει το κάθε κράτος μέλος, που μπορεί μόνο του να καθορίσει τους στόχους για τις ΑΠΕ.
Επιπλέον η Ευρώπη δίνει έμφαση στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα με την προστασία του κλίματος η Ευρώπη προσπαθεί να προστατέψει και τη φθίνουσα ευρωπαϊκή βιομηχανία και να δημιουργήσει τη νέα ‘Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Αναγέννηση’, προσφέροντας φτηνότερη ενέργεια ώστε να γίνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Για πρώτη φορά υπάρχει μια έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το κόστος της ενέργειας, η οποία δείχνει ότι η Ευρώπη πληρώνει διπλάσια τιμή σε σχέση με τις Η.Π.Α και 20% ακριβότερα από την Κίνα λόγω της εισαγωγής ορυκτών καυσίμων που στοιχίζουν στην Ευρώπη 500 δις ευρώ ετησίως. Για τους λόγους αυτούς οι στόχοι της επόμενης περιόδου είναι η παραγωγή ευρωπαϊκής ενέργειας, η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση των υποδομών για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας από ΑΠΕ.
Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βρίσκουν εντελώς απογοητευτικούς τους στόχους της Ε.Ε όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Μπαρόζο. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει ότι «παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για το τι μας περιμένει από την αλλαγή του κλίματος, αλλά και από την τεράστια αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ, οι νέοι στόχοι της ΕΕ είναι πλέον εντελώς ανεπαρκείς και ουσιαστικά καθιστούν ανέφικτη την επίτευξη του στόχου για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2ο C και ουσιαστικά τορπιλίζει την προσπάθεια για μια αποτελεσματική διεθνή συμφωνία το 2015».