- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σώσε τον πλανήτη, πες ναι στο αλουμίνιο!
O Jason Momoa μέχρι και το μούσι του ξύρισε για να μας ευαισθητοποιήσει
Τα υπερ και τα κατά της χρήσης και ανακύκλωσης πλαστικών, γυάλινων και αλουμινένιων συσκευασιών.
του Παντελή Γεώργου
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η σύγχρονη κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής πιο φιλικού προς το περιβάλλον. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλο και περισσότεροι γίνονται vegetarian ή vegan, ανακυκλώνουν, επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και γενικότερα προσπαθούν να μειώσουν το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα, ώστε να σώσουν τον πλανήτη. Αλλά, ας εμβαθύνουμε περισσότερο στην καθημερινότητα μας και ας αναλύσουμε τις επιλογές μας σχετικά με τις συσκευασίες ποτών.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα ποια συσκευασία είναι πιο φιλική για το περιβάλλον, θα ήταν καλό πρώτα να ρίξουμε μία ματιά στο πώς φτιάχνεται, πώς μεταφέρεται και πώς ανακυκλώνεται.
Πρώτη ύλη
Από τη μία πλευρά, τα πλαστικά μπουκάλια απαιτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου ώστε να παραχθούν, πράγμα που σημαίνει περισσότερες γεωτρήσεις, περισσότερη ζημιά στους ωκεανούς και στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, τα γυάλινα μπουκάλια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ασβεστόλιθου, υγροποιημένης άμμου, ανθρακικού νατρίου και διάφορα άλλα υλικά ώστε να παραχθούν. Πολλά από αυτά τα υλικά χρειάζονται εξόρυξη, μία πρακτική η οποία αφήνει μόνιμες πληγές στον πλανήτη. Αντιθέτως, τα κουτάκια αλουμινίου χρειάζονται επεξεργασμένο βωξίτη, όπου και αυτός χρειάζεται εξόρυξη (κανείς δεν είναι τέλειος), αλλά η μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι ένα κουτάκι αλουμινίου χρειάζεται λιγότερη πρώτη ύλη ανά μονάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.
Μεταφορά
Αν εστιάσουμε στα γυάλινα μπουκάλια, είναι ολοφάνερο ότι κάθε άλλο παρά φιλικά προς το περιβάλλον δεν είναι. Θα αναρωτιέστε γιατί; Βασικός λόγος είναι το βάρος τους (ένα γυάλινο μπουκάλι ζυγίζει 16-19 φορές περισσότερο από ένα αλουμινένιο κουτάκι), είναι εύθραυστα και απαιτούν πολύ χώρο, που μεταφράζεται σε περισσότερα καύσιμα κατά τη μεταφορά τους. Τα πλαστικά μπουκάλια όσων αφορά τη μεταφορά δεν τα πηγαίνουν άσχημα, αφού είναι ελαφριά και δεν είναι εύθραυστα. Ωστόσο, και σε αυτή την κατηγορία τη νίκη παίρνει το κουτάκι αλουμινίου, καθώς όχι μόνο είναι ελαφρύ και δεν είναι εύθραυστο, αλλά χρειάζεται και λιγότερο χώρο από τα άλλα δύο υλικά.
Ανακύκλωση
Η λιγότερη ανακυκλώσιμη επιλογή είναι το πλαστικό μπουκάλι. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 10% των πλαστικών φιαλών παγκοσμίως ανακυκλώνεται. Πολλοί πιστεύουν πως το γυάλινο μπουκάλι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών ανακυκλώνεται, όμως η διαδικασία είναι αρκετά ακριβή και χρονοβόρα. Αντιθέτως, τα κουτάκια αλουμινίου είναι 100% ανακυκλώσιμα και στην πραγματικότητα αποτελούν το πιο ανακυκλώσιμο υλικό στον κόσμο, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως μπορεί ανακυκλώνεται συνεχώς χωρίς να χάνει την ποιότητα και την αντοχή του.
Και το Όσκαρ πάει…
Εάν θέλεις να πίνεις το αναψυκτικό σου με το λιγότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα διάλεξε σωστά. Διάλεξε αλουμίνιο! Τα κουτάκια αλουμινίου είναι 100% ανακυκλώσιμα και έχουν την αντοχή που απαιτεί η προσθήκη ανθρακικού στα αναψυκτικά, καθώς αντέχουν έως και 6 bar πίεση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, 4 εξάδες από κουτάκια αλουμινίου είναι αρκετές για στηρίξουν ένα όχημα 2 τόνων!
Έξτρα
Εάν δεν πειστήκατε ακόμη, δείτε το βίντεο του Jason Momoa (θα τον θυμάστε από το Game of Thrones ή το Aquaman) να λέει αντίο στο 8 ετών μούσι του, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου.
Εσύ τι θα διαλέξεις;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.