Περιβαλλον

Η βιομηχανία του φοινικέλαιου καταστρέφει τα δάση στο Βόρνεο (video)

Στο 39% η αποψίλωση στο νησί από το 2000 και μετά - Αποκαλυπτικά στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένο δάσος στο Βόρνεο - Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα καλλιεργητές φοινικέλαιου να βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές
Καμένο δάσος στο Βόρνεο - Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα καλλιεργητές φοινικέλαιου να βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές/© EPA/LAILY RACHEV/INDONESIAN PRESIDENTIAL PALACE HANDOUT

Πώς η βιομηχανία φοινικέλαιου «σκοτώνει» τα τροπικά δάση στο Βόρνεο.

Η βιομηχανία του φοινικέλαιου ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον του 39% των δασών στο νησί Βόρνεο, γνωστού για τη βιοποικιλότητά του, από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με έρευνα ινστιτούτου με έδρα την Ινδονησία. Τα στοιχεία του Center for International Forestry Research (CIFOR) έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που πυρκαγιές κατακαίουν το Βόρνεο και άλλες περιοχές της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση στις γειτονικές Σιγκαπούρη και Μαλαισία.

Κάποιοι καλλιεργητές ελαιοφοινίκων, από τους οποίους προέρχεται το φοινικέλαιο, κατηγορούνται ότι κόβουν και καίνε δέντρα, προκειμένου να δημιουργήσουν εδάφη για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους. Η βιομηχανία του φοινικέλαιου κατηγορείται εδώ και χρόνια για την αποψίλωση των δασών στο Βόρνεο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολλών ειδών, όπως οι ουρακοτάγκοι και οι πυγμαίοι ελέφαντες.

Το Βόρνεο έχει χάσει 63 εκατ. στρέμματα δάσους από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του CIFOR. Η βιομηχανία φοινικέλαιου ευθύνεται για το 35% της αποψίλωσης των δασών στην περιοχή του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία και για το 46% της περιοχής που ανήκει στη Μαλαισία.

Καταστροφικές πυρκαγιές στο Βόρνεο
Καταστροφικές πυρκαγιές στο Βόρνεο/© EPA/ARIO TANOTO

«Αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Δεν περιλαμβάνει όλες τις δασικές περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την επέκταση των καλλιεργειών» δήλωσε ο Νταβίντ Γκαβό του CIFOR.

Φοινικέλαιο παντού

Η Ινδονησία και η Μαλαισία παράγουν περίπου το 85% του φοινικέλαιου παγκοσμίως -συστατικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, από τα σαπούνια και τα κραγιόν ως την πίτσα και το βιοντίζελ.

Ωστόσο, ο Γκαβό επεσήμανε ότι η αποψίλωση των δασών, προκειμένου να επεκταθεί η καλλιέργεια ελαιοφοινίκων έχει επιβραδυνθεί μετά το 2012 εξαιτίας της μείωσης των τιμών του φοινικέλαιου και της απαγόρευσης που ισχύει στην Ινδονησία για τη δημιουργία νέων φυτειών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου της Μαλαισίας που είναι αρμόδιο για το φοινικέλαιο εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτικές για να περιορίσει τις καλλιέργειες σε μια περιοχή 65 εκ. στρεμμάτων. Το 2018 οι περιοχές καλλιέργειας των ελαιοφοινίκων στη Μαλαισία κάλυπταν μια περιοχή περίπου 58 εκ. στρεμμάτων.

THE FIRES ARE SPREADING! 🔥

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.