Περιβαλλον

Λακωνική μέθοδος διαχείρισης απορριμάτων

Aνατροπή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι κρίσεις πάντα στην ιστορία εμπεριέχουν τον κίνδυνο αλλά και την ελπίδα της ανατροπής. Η ανατροπή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έρχεται από τη Σπάρτη, από την εταιρεία λαϊκής βάσης ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Τη στιγμή που η πολιτεία κατευθύνεται σε λύσεις που ευνοούν τις μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και εγγυάται τις ποσότητες σε μια περίοδο που τα σκουπίδια συνεχώς μειώνονται επιβαρύνοντας οικονομικά τον πολίτη, οι Λάκωνες προχωρούν σε μια καινοτόμα «ακτιβίστικη» μέθοδο που όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον πολίτη αλλά αντίθετα του δίνει οικονομικά κίνητρα.

Η φιλοσοφία της Λακωνικής Μεθόδου βασίζεται στην αρχή ότι τα απορρίμματα δεν είναι «σκουπίδια» αλλά προϊόντα που έχουν οικονομική αξία και το κέρδος από την εμπορική διαχείριση τους θα πρέπει να αποδίδεται στον πολίτη που είναι παραγωγός και ιδιοκτήτης. «Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα» λέει ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος εμπνευστής της ιδέας και Πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ. Έτσι σήμερα 4.700 Λάκωνες διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους στη πηγή δηλαδή στα σπίτια τους, στα καταστήματα τους και στα αγροκτήματα τους και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ όπου τα «απορρίμματα- προϊόντα» ζυγίζονται και οι πολίτες πληρώνονται την αξία τους με παραστατικό που κόβει η εταιρεία.

Ο κάθε Λάκωνας εκτός από πελάτης μπορεί να είναι και μέτοχος στην εταιρεία αποκομίζοντας επιπλέον οικονομικά οφέλη από τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων τους. Επιπλέον όπως μας εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος θα μπορεί να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη αποκομιδής μετά από αίτηση στο Δήμο και αφού αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται τα απορρίμματα – προϊόντα. Για το λόγο αυτό η «Λακωνική Μέθοδος» προσπαθεί να διαχειριστεί όλα τα ρεύματα και ιδιαίτερα τα οργανικά απορρίμματα, τα υπολείμματα δηλαδή των τροφών που πετάμε και αποτελούν το 40-50% του όγκου των αστικών απορριμμάτων.

Η οικονομική διάσταση είναι το κίνητρο για την ανταπόκριση των πολιτών στο εγχείρημα. Από κει και πέρα όμως η «Λακωνική Μέθοδος» έχει ως πρωταρχική επιδίωξη τη διαμόρφωση της κοινωνικής νοοτροπίας πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων αλλά και για κοινωνία με φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων.

Το παράδειγμα της Λακωνικής Μεθόδου έχουν υιοθετήσει η Τρίπολη, η Τήνος, η Μύκονος και η Πάτρα όπου συστήθηκαν ανάλογες επιχειρήσεις λαϊκής βάσης όπου οι κάτοικοι διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους με αειφόρο και νόμιμο τρόπο δίνοντας λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρεί χρόνια τη χώρα και η πολιτεία αδυνατεί να επιλύσει.