Περιβαλλον

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι πολιτισμού

Δράσεις πολιτισμού στην Αθήνα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57524-115156.JPG

Με πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στη δύναμη του λόγου και της τέχνης, στην ομορφιά και ανάδειξη του αστικού πράσινου τοπίου αλλά και στην εμπλοκή του πολίτη για τη διατήρηση και τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, συνεχίστηκε και τις ημέρες των Χριστουγέννων το ταξίδι προς το κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ένα ταξίδι όχι μόνο για να γνωρίσουμε το όραμα για το μεγάλο έργο που θα ανοίξει το 2016, αλλά και για να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις ανάγκες μας αλλάζοντας τις νοοτροπίες μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το Σάββατο η μήτρα της κηποτεχνικής στην Ελλάδα, ο Εθνικός μας Κήπος, γέμισε από μικρούς και μεγάλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με τους Book Crossers, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και τη WWF οργάνωσαν δράσεις πολιτισμού και κινητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Οι μικρότεροι συμμετείχαν στο κυνήγι θησαυρού βιβλίων και φυτών, με την βοήθεια ενός χάρτη του Εθνικού Κήπου, ενώ οι μεγαλύτεροι στη δράση καταγραφής των πράσινων χώρων.

«Η καταγραφή των πράσινων χώρων σε συνεργασία με τη WWF είναι μια δράση που έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στο αστικό πράσινο» εξηγεί η Αντιγόνη Ζόγκα, συντονίστρια του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού». Με αφετηρία κάποιο σημείο οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης βρίσκουν και καταγράφουν τους πράσινους χώρους την κατάσταση που βρίσκονται, τους βανδαλισμούς που έχουν υποστεί ενώ ταυτόχρονα με την περιγραφή κάνουν και αξιολόγηση και προτάσεις για βελτίωση του χώρου μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που έχει ετοιμάσει και μοιράσει η WWF. Κατόπιν τα στοιχεία της καταγραφής αναρτώνται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες ανά πάσα στιγμή μπορούν να πληροφορηθούν και να συμμετέχουν σ’ ένα ζωντανό διάλογο αναφορικά με τους χώρους πρασίνου των πόλεων. «Θέλουμε να συντηρήσουμε το διάλογο γύρω από τους χώρους πρασίνου, να καταδείξουμε μέσα από εκθέσεις τα καλύτερα και τα χειρότερα σημεία, έτσι όπως τα έχουν καταγράψει οι ίδιοι οι επισκέπτες ενώ ταυτόχρονα προβαίνουμε και σε παρεμβάσεις προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουμε μια διαδικασία μιμητισμού, όπου όλο και περισσότεροι πολίτες θα αναλαμβάνουν δράση» μας εξηγεί ο Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος εκστρατειών της WWF .

Το ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος συνεχίζεται και πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα γιατί η φιλοσοφία του Ιδρύματος Νιάρχου «είναι να βγει το Κέντρο Πολιτισμού από το Δήμο Καλλιθέας και να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα να συναντήσει, να γνωριστεί και να ευαισθητοποιήσει τους μελλοντικούς επισκέπτες του» αναφέρει η Λένια Βλαβιανού υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συμπληρώνει ότι «απώτερος στόχος είναι να μάθει το Ίδρυμα Νιάρχος τι είναι αυτό που πραγματικά ο κόσμος θα ήθελε να δει στο Κέντρο Πολιτισμού στο μέλλον».

Από την πλευρά τους μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στις δράσεις του Σαββάτου στον Εθνικό Κήπο, δήλωναν την ικανοποίηση τους γιατί παρότι τα φετινά Χριστούγεννα ήταν λυτά και ταπεινά με φόντο την οικονομική κρίση, η τέχνη που βγήκε στο δρόμο με την Όπερα της Βαλίτσας, οι δράσεις της φιλαναγνωσίας αλλά και τα προγράμματα του αστικού πρασίνου έδωσαν το μήνυμα του επαναπροσδιορισμού τόσο των πραγματικών αναγκών όσο και των αξιών μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.