Περιβαλλον

Κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση;

Τι σημαίνει όμως στην πράξη κλιματική έκτακτη ανάγκη;

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ελλάδα ο όρος κλιματική κρίση ή κλιματική κατάρρευση άρχισε να διαδίδεται αμέσως μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική.

Πριν λίγους μήνες το εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των αντιπροσώπων με στόχο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση περιβαλλοντικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης.  Το ίδιο διάστημα ο Πρόεδρος Μακρόν υποστήριζε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα, αφού σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC), περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών, από τα οχτώ εκατομμύρια που υπάρχουν στη Γη, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Στην Ελλάδα ο όρος κλιματική κρίση ή κλιματική κατάρρευση άρχισε να διαδίδεται αμέσως μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική. Τι σημαίνει όμως στην πράξη κλιματική έκτακτη ανάγκη; Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ έχουμε μόνο 12 χρόνια για να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Με απλά λόγια αν δεν κινηθούμε γρήγορα δεν προλαβαίνουμε. Αυτό που μας λέει ο ΟΗΕ είναι ότι δεν έχουμε περιθώρια σταδιακής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε όλοι μαζί.

«Τα πράγματα είναι πιο δραματικά απ’ ότι φανταζόμαστε»  θα πει ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συζήτηση που οργάνωσε ο Άνεμος Ανανέωσης.  «Έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι επιχειρησιακά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και ζητάμε βοήθεια» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος αποσαφηνίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί η κάθε χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της. «Για την περίοδο 2021-2028 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 100 δις ευρώ για έρευνα και καινοτομία».

Ο Σταύρος Μαυρογένης από το  WWF Ελλάς εξηγεί για το climate emergency (κλιματική έκτακτη ανάγκη) που τόσος λόγος γίνεται τελευταία ότι είναι μια σειρά από ψηφίσματα χωρίς όμως να είναι κάτι δεσμευτικό για τις κυβερνήσεις. «Ο Καναδάς έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και μετά υπέγραψε για αγωγό φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογένης, θίγοντας την υποκρισία των κρατών, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

«Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής εμπεριέχει το στοιχείο της πολιτικής» θα πει ο Γιώργος Βελεγράκης, RhD Γεωγραφίας- Πολιτικής Οικολογίας, θέλοντας να τονίσει την πίεση που πρέπει να ασκήσει η κοινωνία των πολιτών και τα κινήματα ώστε να πιέσουν τις κυβερνήσεις και να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις για τις εξορύξεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας θα είναι καταστροφικές. Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%, ενώ οι ακραίοι καύσωνες που εμφανίζονται μια φορά στα 20 χρόνια θα αυξηθούν κατά 173%.

 Συνεπώς για τη χώρα μας κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης σημαίνει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από τις λιγνιτικές μονάδες και ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Η ώρα για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι τώρα.  

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ενώσει και να κινητοποιήσει. «Πρόκειται για μια άτυπη συμμαχία για το κλίμα» θα πει ο κ. Τάκης Γρηγορίου από την Greenpeace.