Περιβαλλον

ΟΗΕ: «Κλιματικό απαρτχάιντ» μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον - Ποιος θα «πληρώσει» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για τον κίνδυνο ενός «κλιματικού απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να επιβιώνουν ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Για τον πιθανό κίνδυνο ενός «κλιματικού απαρτχάιντ», όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να επιβιώνουν από την πείνα ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει, προειδοποιεί εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμη κι αν οι υφιστάμενοι στόχοι υλοποιηθούν «εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες ακραίας ένδειας», δήλωσε ο Φίλιπ Άλστον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια.

Ο εμπειρογνώμονας άσκησε σκληρή κριτική στον ίδιο τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του, οι οποίες είπε «είναι ανεπαρκείς» απέναντι στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. «Το τσεκάρεις κουτάκια και ερωτηματολόγια δεν είναι αρκετά για να σώσουν τον πλανήτη από την επικείμενη καταστροφή», είπε.

Ο Αυστραλός είναι μέλος μιας ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ και παρουσίασε την έκθεσή του στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Δευτέρα.

Σημείωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα πλήξει περισσότερο τους φτωχούς και τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα. Η κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε, θα συνοδεύεται από μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και συγκρούσεις.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή παρά το γεγονός ότι ευθύνονται μόλις για το 10% των εκπομπών αερίων που συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι συνέπειες της κλιματικές αλλαγές θα είναι καταστροφικές αφού θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση της προόδου που συντελέστηκε τα τελευταία 50 χρόνια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.  

Εν αντιθέσεις ο κ. Άλστον έφερε παραδείγματα για το πώς οι πλούσιοι της Δύσης είναι ήδη σε θέση να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το 2012 όταν η Νέα Υόρκη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Σάντι η πλειονότητα των πολιτών βρέθηκε στο σκοτάδι, χωρίς ρεύμα. Την ίδια ώρα τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs λειτουργούσαν κανονικά καθώς ήταν προστατευμένα από δεκάδες χιλιάδες σάκους άμμου και την ενέργεια της δικής τους γεννήτριας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η θεωρία για το πόσο η κλιματική αλλαγή θα πλήξει τους φτωχούς. Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή.