- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι G20 συμφώνησαν να μειώσουν τα πλαστικά στους ωκεανούς
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό
Τα κράτη-μέλη της ομάδας G20 δεσμεύτηκαν για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς.
Οι χώρες της G20 κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στουος ωκεανούς, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στην Ιαπωνία και στην οποία συζητήθηκε επίσης η επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Με βάση τη συμφωνία αυτή, τα κράτη-μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.
«Είναι υπέροχο που καταφέραμε να θέσουμε κανόνες για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Γιοσιάκι Χαράντα μετά τη διήμερη σύνοδο.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο, ιδίως αφότου απαγορεύτηκε στην Κίνα και αλλού η εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών προερχόμενων από άλλες χώρες. Κάποια κράτη, όπως η Ιαπωνία, βλέπουν να συσσωρεύονται τα πλαστικά αυτά στο έδαφός τους.
Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων.
Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος» εκτίμησε ο Χιροάκι Οντάτσι, του παραρτήματος της Greenpeace στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν αρκεί να βασίζονται στις εθελοντικές δράσεις των χωρών, αλλά «να εφαρμοστούν διεθνείς, υποχρεωτικοί κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους».