Περιβαλλον

Αποφάσισε για την Ευρώπη

Ο πρώτος πολιτικός διάλογος των τεσσάρων υποψηφίων ξεκίνησε

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άρωμα ενωμένης Ευρώπης άφησε το πρώτο debate των τεσσάρων υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την εκλογή των δύο συν-επικεφαλής του ψηφοδελτίου, απευθείας από τους ευρωπαίους πολίτες. Για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα επιλέγει επικεφαλής με εκλογή απευθείας από μέλη και φίλους των Πρασίνων με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο πρώτος πολιτικός διάλογος των τεσσάρων υποψηφίων ξεκίνησε συμβολικά από την Αθήνα, στέλνοντας το πολιτικό μήνυμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ρεβέκα Χαρμς, συμπρόεδρος σήμερα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο και γνωστή στη Γερμανία για τους αγώνες της κατά των πυρηνικών, ο Ζοζέ Μποβέ Γάλλος, ευρωβουλευτής και ακτιβιστής σε θέματα γεωργίας, η Σκα Κέλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής και δραστήρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η Μόνικα Φρασόνι, Ιταλίδα ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, μετά την Αθήνα θα πραγματοποιήσουν ανάλογα debates σε ολόκληρη την Ευρώπη απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με το ποια Ευρώπη θέλουμε.

Η έξοδος από την κρίση, ο ενεργειακός ανασχεδιασμός και η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι ενότητες που οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των πολιτών.

Στον πρώτο κύκλο για τη έξοδο από την κρίση οι υποψήφιοι υποστήριξαν ότι υπάρχει εναλλακτική που βασίζεται στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, στην ενισχυμένη κοινωνία των πολιτών και στην οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα. Οι Πράσινοι υποψήφιοι υποστήριξαν ότι η οικονομία, η κοινωνία και η δημοκρατία είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες και θα πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά και ισότιμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάστατη κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση της κρίσης θεωρούν την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Χρειαζόμαστε περισσότερη, κοινωνικότερη, δημοκρατικότερη και πιο πράσινη Ευρώπη» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος κύκλος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα θέματα της ενέργειας, όπου οι υποψήφιοι μίλησαν για την ενεργειακή φτώχεια και την υπερεκμετάλλευση των πόρων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απεξάρτησης από τις εισαγωγές και τα ορυκτά καύσιμα και τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο τρίτος κύκλος του debate, που είχε ως θέμα την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Οι Πράσινοι υποψήφιοι τόνισαν το ρόλο που πρέπει να έχει ο πολίτης κατά τη λήψη των αποφάσεων. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στήριξη των πρωτοβουλιών της κοινωνίας. Υποστήριξαν μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση «από κάτω προς τα πάνω» και γι’ αυτό το λόγο, όπως ανέφεραν, «η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τους πολίτες για την εκλογή των επικεφαλής των Πρασίνων είναι σημαντική ακριβώς γιατί φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο και του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και μέλος στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι εάν οι Πράσινοι είχαν μεγαλύτερη επιρροή η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική. «Έχουμε δώσει δύσκολες μάχες και έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά επιτεύγματα σχετικά με τα ευρωομόλογα και την προληπτική εποπτεία των τραπεζών, τα διαρθρωτικά ταμεία, την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι Πράσινοι προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι τέσσερις υποψήφιοι γνωρίζουν καλά τα ελληνικά προβλήματα και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Αυτό είναι το καινοτόμο και ενδιαφέρον της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πρασίνων, ότι δηλαδή προτείνει κοινές λύσεις για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κοινωνίας και προτείνει λύσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους».

Η ψηφοφορία για την εκλογή των δύο συν-επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων έχει ήδη ξεκινήσει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.greenprimary.eu και θα διαρκέσει μέχρι 28 Ιανουαρίου του 2014.

Από αριστερά: Μόνικα Φρασόνι / Ζοζέ Μποβέ / Ρεβέκα Χάρμς / Σκα Κέλερ