WWF: Πόσο πλαστικό καταπίνει κάθε εβδομάδα ο μέσος άνθρωπος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης
Ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε εβδομάδα.
Ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε εβδομάδα, δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, αναφέρει έκθεση που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας για λογαριασμό της οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής που δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη και αποτελούν απάνθισμα 50 ερευνών που έχουν διεξαχθεί για την κατανάλωση πλαστικού από τους ανθρώπους, κάθε άνθρωπος καταπίνει περίπου 2.000 μικρά κομματάκια και σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή περίπου 250 γραμμάρια ετησίως.
«Αν και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξη των μικροπλαστικών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, η έκθεση αυτή προσφέρει για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο υπολογισμό για το ποσοστό κατανάλωσής τους» από τους ανθρώπους, εξήγησε η Τάβα Παλινισάμι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ. Αυτό «θα συμβάλει στην κατανόηση των πιθανών τοξικολογικών κινδύνων για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουν οι άνθρωποι είναι το νερό, κυρίως αν είναι εμφιαλωμένο.
Μεταξύ των άλλων προϊόντων που αναλύθηκαν, τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πλαστικού.
Σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου και βασίστηκε στον τρόπο ζωής του μέσου Αμερικανού, ένας ενήλικας καταπίνει έως και 52.000 μικροσωματίδια πλαστικού ετησίως, στα οποία προστίθενται ακόμη 90.000 αν πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια (και 4.000 αν πίνει νερό βρύσης).
Αν λάβουμε υπόψη μας τη μόλυνση του αέρα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 121.000 μικροσωματίδια, με τον αριθμό να διαφέρει κατά τι ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον τόπο κατοικίας, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology.
«Aυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για τις κυβερνήσεις μας: τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, δεν σκοτώνουν μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά βρίσκονται μέσα σε όλους μας», υπογράμμισε ο Μάρκο Λαμπερτίνι γενικός διευθυντής της WWF International σε ανακοίνωσή του.
«Αν και η έρευνα εξετάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μόλυνσης: αν δεν θέλουμε το πλαστικό στον οργανισμό μας, πρέπει να σταματήσουμε τους εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού που εξακολουθούν να καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο», πρόσθεσε.
Ο Λαμπερτίνι ζήτησε να αναληφθεί δράση «σε επίπεδο κυβερνήσεων, εταιρειών, καταναλωτών» και να συναφθεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των ωκεανών, η οποία θα θέτει εθνικούς στόχους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.