Περιβαλλον

Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στη Βαρσοβία

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πολυτέλεια

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι διαπραγματεύσεις στη Βαρσοβία για το κλίμα ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς όμως να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα έστρωνε το δρόμο για την καθοριστική Συνδιάσκεψη στο Παρίσι το 2015, όπου λήγει και η προθεσμία για την υιοθέτηση της νέας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα.

Το κύριο σημείο διαφωνίας, όπως πάντα, ήταν η χρηματοδότηση των ασθενέστερων χωρών που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Δεύτερο πρόβλημα υπήρξε στο ποιες χώρες θα πρέπει να κάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου. Αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, ισχυρίστηκαν ότι η Αμερική και η Ευρώπη που μολύνουν για πολλά χρόνια θα πρέπει να κάνουν τις μεγαλύτερες περικοπές. Από την άλλη πλευρά η Δύση ισχυρίστηκε ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους, έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους ρυπαντές, οπότε εκείνοι πρέπει να περικόψουν. Αδυναμία επίσης υπήρξε στο να καθοριστούν στόχοι μείωσης των εκπομπών για το κάθε κράτος και μέτρα που πρέπει να παρθούν για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι μέχρι τη συνάντηση στο Παρίσι το 2015.

Βλέποντας την απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν αποφάσεις, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποχώρησαν σύσσωμες από τη Διάσκεψη καταγγέλλοντας την πολωνική προεδρία για υποκρισία και θρασύτατη στήριξη των λόμπι των ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. H Greenpeace χαρακτήρισε την αδυναμία των ηγετών για τη λήψη αποφάσεων «σαν χαστούκι στο πρόσωπο όσων πλήττονται από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».

Ωστόσο η Ευρώπη δεσμεύτηκε να δαπανήσει για την ερχόμενη δεκαετία το 20% του προϋπολογισμού σε δράσεις για το κλίμα. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης που βρισκόταν στη Βαρσοβία ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την αισιοδοξία του δηλώνοντας «ότι αν και οι διαπραγματεύσεις έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2015 και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα μπει σε εφαρμογή το 2020. Σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και άλλων σημαντικών ρυπαντών. Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παραμένει ζωντανή στο δρόμο για τη νέα κλιματική συμφωνία στο Παρίσι το 2015».

Ας το ελπίσουμε, γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πολυτέλεια. Τις τελευταίες μέρες είδαμε απίστευτες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στις μακρινές Φιλιππίνες, αλλά και στη γειτονιά μας και στη χώρα μας.

image

Φωτό: Agencja Gazeta/Reuters

n

Φωτό: Financial Times