Τοξικό φύκι εξολοθρεύει τους σολομούς στη Νορβηγία
Γέμισαν νεκρά ψάρια τα ιχθυοτροφεία - «Τσίμπησε» η τιμή του κιλού στην εγχώρια αγορά
Σε απόγνωση οι ιχθυοκαλλιεργητές στη Νορβηγία, καθώς τοξικό φύκι αποδεκατίζει εκατομμύρια σολομούς εκτροφής.
Εκατομμύρια σολομοί εκτροφής πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, καθώς ένα τοξικό φύκι συνεχίζει να εξαπλώνεται. Σχεδόν 11.600 τόνοι σολομοί πέθαναν ήδη από τα μέσα Μαΐου σε ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα των φιόρδ Νόρντλαντ και Τρομς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας. Αυτό σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ψαριών -κάθε σολομός ζυγίζει από 700 γραμμάρια έως και 5,5 κιλά- καθώς και διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων κορωνών δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τους υδατοκαλλιεργητές.
Τα αποθέματα αποδεκατίστηκαν από τα φύκια της οικογένειας των απτοφύτων, ένα κοινό φυτοπλαγκτόν στα νορβηγικά νερά, το οποίο όμως μπορεί -υπό ορισμένες συνθήκες- να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ασφυξία στα ψάρια που βρίσκονται μέσα στα κλουβιά τους.
Πρώτη παγκοσμίως στον σολομό εκτροφής, με συνολική παραγωγή 1,3 εκατομμυρίου τόνων το 2018 σύμφωνα με το Κέντρο Θαλασσίων Προϊόντων της Νορβηγίας, η σκανδιναβική χώρα είχε γνωρίσει ήδη παρόμοιο περιστατικό το 1991.
«Η εξάπλωση που είναι ταχύτατη γύρω από την ακτή της βόρειας Νορβηγίας, δεν έχει σταματήσει» επανέλαβε η Διεύθυνση Αλιείας σήμερα σε ανακοίνωση.
Προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, οι ιχθυοκαλλιεργητές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να μετατοπίσουν ή να θανατώσουν τα ψάρια, προτού τα φύκια φθάσουν στα εκτροφεία τους. Ήδη, η τιμή του σολομού «τσίμπησε» (αύξηση 5,7% σε μια εβδομάδα), με το κιλό να πωλείται πλέον προς 65 κορώνες (6,7 ευρώ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.