Περιβαλλον

Reactivate Athens

Σειρά έχει η αναβάθμιση της κατακερματισμένης από την κρίση Αθήνας

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά το Καράκας και το Σάο Πάολο σειρά έχει η αναβάθμιση της κατακερματισμένης από την κρίση Αθήνας, για τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ.

Ιδρυτής του Urban –Think Tank μιας επιστημονικής ομάδας αφιερωμένης στην παραγωγή νέων ιδεών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σύγχρονων πόλεων ο Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ σε συνεργασία με το ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος RETHINK ATHENS, αναζητά 101 ιδέες για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον του εγχειρήματος είναι ότι για πρώτη φορά η γνώμη του πολίτη της Αθήνας μετράει στην αναζήτηση των προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Η ομάδα του καθηγητή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στους θεσμούς του κράτους, τους αρχιτέκτονες και τους πολίτες. Στήνοντας το εργαστήρι του Reactivate Athens στη καρδιά της Αθήνας στην οδό Αθηνάς 67 & Λυκούργου στην Ομόνοια η ομάδα του καθηγητή καλεί ερευνητές, φορείς και πολίτες της Αθήνας προκειμένου να αναλύσουν τα προβλήματα της πόλης και να προτείνουν λύσεις για την αναβάθμιση της. Η εμπειρία του από το Καράκας και το Σάο Πάολο έδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Δεν πιστεύουμε ότι η αξία μιας πόλης περιορίζεται στο ΑΕΠ ή στο κεφάλαιο της. Η αξία της πόλης βρίσκεται και στο κοινωνικό της κεφάλαιο και πρέπει να το αναζητήσουμε. Πρέπει να βρούμε αυτές τις αξίες, τις κοινωνικές αξίες. Οι άνθρωποι είναι το υποκείμενο και το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής και οι αρχιτέκτονες πρέπει να ακούνε τη φωνή τους» επισήμανε στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο καθηγητής Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ.

Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014. Στη διάρκεια του προγράμματος θα συμμετέχουν επίσης ερευνητικές ομάδες, ιδρύματα και μη κυβερνητικοί οργανισμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Οι 101 ιδέες που θα παραχθούν από αυτή τη δεξαμενή ιδεών θα παραδοθούν στο Δήμο για να αξιοποιηθούν.

Το εργαστήρι του Urban-Think Tank Athens λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 12:00-16:00 και μας περιμένει για να καταθέσουμε τις ιδέες μας, γιατί η εποχή που οι πολίτες ήμασταν αδρανείς παρατηρητές έχει παρέλθει οριστικά.