Περιβαλλον

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της αλιείας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52549-107009.jpg

Η αλιεία αποτελούσε πάντα για τους λαούς της Ευρώπης βασικό οικονομικό και βιοποριστικό πόρο. Τα τελευταία τριάντα χρόνια όμως με την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής που επιδότησε την υπεραλίευση, χρηματοδοτώντας τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη και αλιευτικούς στόλους, παρατηρήθηκε μείωση των πληθυσμών των ψαριών που είχε σαν αποτέλεσμα και την εξαφάνιση των παραδοσιακών παράκτιων ψαράδων. Όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή ο ευρωπαίος φορολογούμενος χρηματοδοτούσε τόσο την οικονομική του καταστροφή σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της αλιείας, όσο και την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της αλιείας για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και εγκρίθηκε το ποσό των 6,5 δις ευρώ για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής και της Αλιευτικής Πολιτικής. Πριν την ψηφοφορία Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ ενός πακέτου επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζει τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων μπορούν να δημιουργήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο 100.000 θέσεις εργασίας και να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες 155 εκατομμυρίων πολιτών. Αντίθετα το κόστος της υπερεκμετάλλευσης των ιχθυαποθεμάτων στην ΕΕ υπολογίζεται σήμερα σε 3 δις ευρώ ετησίως.

Στα θετικά της ψηφοφορίας ήταν η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη-μέλη για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, όπως η έρευνα για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, ο έλεγχος των αλιευτικών δραστηριοτήτων και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Επίσης ήταν σημαντικό ότι απορρίφθηκε η δυνατότητα επιδοτήσεων για την κατασκευή νέων σκαφών και ανανέωσης του αλιευτικού στόλου που ως γνωστόν δεν επωφελούνται οι παραδοσιακοί ψαράδες. Στα αρνητικά της ψηφοφορίας ήταν ότι διατηρήθηκαν κάποιες ενισχύσεις που παρέχουν κίνητρα για υπεραλίευση, όπως η επιδότηση για αντικατάσταση μηχανής των αλιευτικών σκαφών και επιδοτήσεις νέων αλιέων για αγορά σκαφών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, όπως σχολίασε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, που ήταν και εισηγητής της έκθεσης για το ταμείο, λέγοντας ότι «περιμέναμε περισσότερα από αυτή την απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για να μπορέσει να ανακάμψει ο πληθυσμός των ψαριών και να υπάρξει μέλλον για το επάγγελμα του ψαρά».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά τώρα στις τελικές διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.