- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
1 δισεκατομμύριο δέντρα θα φυτευτούν στην Αυστραλία
Μία πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που θα φέρει στην εθνική οικονομία 23 δισεκατομμύρια δολάρια
Η «Συμφωνία των Παρισιών για την κλιματική αλλαγή» έχει υπογραφεί ήδη από το 2015, με την Αυστραλία να δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26%. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιήσει καμία σχετική ενέργεια προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Αυτό άλλαξε στις 16 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε την έναρξη μίας αναδάσωσης αξίας 12,5 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να έχουν φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα, μέχρι και το 2050, με την αρχή να κάνουν τέσσερεις δασικοί κόμβοι στα βόρεια της Τασμανίας, στη Νέα Νότια Ουαλία, στη Δυτική Αυστραλία και στα σύνορα της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόρια, ενώ άλλοι πέντε θα δημιουργηθούν μέσα στο 2020.
Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται ότι θα έχει οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη για την χώρα. Υπολογίζεται ότι 52.000 αυστραλοί θα εργαστούν άμεσα ή έμμεσα για την αναδάσωση αυτή, με αποτέλεσμα την αύξηση της εθνικής οικονομίας κατά 23 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια. Την ίδια στιγμή, μέχρι το 2030, θα έχει επιτευχθεί η ετήσια απορρόφηση 18 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου, σε μία χώρα που για χρόνια παρήγαγε ετησίως 500 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η απόφαση λήφθηκε βάσει των πορισμάτων των ερευνών του οικολόγου Τόμας Κρόυθχερ, που υπογράμμισαν ότι η μεγάλης κλίμακας αναδάσωση μπορεί να απορροφήσει και να διαγράψει χρόνια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο στον πλανήτη. Ωστόσο, ο αριθμός των δέντρων που ο Κρόυθχερ επισημαίνει ότι χρειάζεται να φυτευτούν, προκειμένου να κερδίσουμε περίπου μία δεκαετία, είναι αυτός των 1,3 τρισεκατομμυρίων.
Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε πως μπορεί η απόφαση του αυστραλού πρωθυπουργού να φαίνεται μεγάλη και καινοτόμα, αλλά στην πραγματικότητα άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες αποφάσεις πρώτες, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά του Μπουτάν και του Πακιστάν, με το πρώτο να έχει φυτέψει, ήδη από το 2016, 108.000 δέντρα, με αποτέλεσμα να απορροφά τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που παράγει και με το δεύτερο να έχει αποφασίσει να φυτευτούν 10 δισεκατομμύρια δέντρα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.