Περιβαλλον

Επιστολή WWF σε Τρίπρα για τις εξορύξεις πετρελαίου

«Θέτουν σε κίνδυνο την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, δηλαδή της Ελλάδας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλαν οι διευθυντές τεσσάρων ευρωπαϊκών γραφείων του WWF, ζητώντας του να τερματίσει όλες τις νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

Μαζί με το WWF Ελλάς, την επιστολή συνυπογράφουν οι διευθυντές των WWF Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, τριών ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου δηλαδή, των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν τοποθετηθεί επίσημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και έχουν δεσμευθεί δημόσια ότι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρό από ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, η Γαλλία ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων και δεσμεύτηκε να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα έως το 2040, ενώ η Ιταλία σχεδιάζει την ακύρωση όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, κάποιες εκ των οποίων προγραμματίζονταν στην περιοχή του Ιονίου.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία τα σχέδια για υπεράκτιες εξορύξεις στις Κανάριες Νήσους σταμάτησαν το 2017, ενώ η χώρα σχεδιάζει φιλόδοξο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και απαγόρευση των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Όπως σημειώνει το WWF, οι συγκεκριμένες χώρες δεν είναι οι μόνες που ακολουθούν αυτήν την επιλογή. Δανία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Μπελίζ και Κόστα Ρίκα είτε έχουν ανακοινώσει πως δεν εγκρίνουν καμία νέα άδεια για έρευνα και εξόρυξη στην επικράτειά τους, είτε έχουν καταψηφίσει σχετικές συμβάσεις.

Με την κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την πιο πλούσια βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη, «την οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο, αντί να την αξιοποιεί ως μοναδική πηγή ζωής και ανάπτυξης», οι διευθυντές των τεσσάρων γραφείων WWF καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα.

Ταυτόχρονα, τον καλούν να ηγηθεί ενός οράματος για μια βιώσιμη οικονομία μηδενικού άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που θα υποστεί η Ελλάδα σε περίπτωση πρόκλησης μεγάλης πετρελαιοκηλίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ