Περιβαλλον

Δείτε την υπέροχη μεταμόρφωση ενός κυττάρου σε οργανισμό

Ένα 6λεπτο time-lapse βίντεο του Jan van Ijken

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cell.jpg

Στα ρηχά νερά της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης μπορούμε να συναντήσουμε τον αλπικό τρίτωνα, ένα είδος σαλαμάνδρας, το οποίο μάλιστα στην Ελλάδα επιλέγει περιοχές μεγαλύτερων υψομέτρων. Συγκεκριμένα, μένει εκεί και τρέφεται με πλαγκτόν, ωσότου εκκολαφθεί και βγάλει πόδια, ώστε να μπορεί πλέον να κινείται στην στεριά.

Με ένα 6λεπτο time-lapse βίντεο, τραβηγμένο με εξαιρετική ακρίβεια σε μικροσκοπικές κλίμακες, ο ολλανδός σκηνοθέτης Jan van Ijken παρακολουθεί την εξέλιξη του μικρού αυτού αμφιβίου από όταν ήταν ακόμα ένα ζυγωτό κύτταρο, έως την στιγμή που «μεταμορφώνεται» σε μία εκκολαφθείσα προνύμφη. Η μαγεία του «Becoming», όπως ονομάζεται, βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι μας δείχνει την εντυπωσιακή διαδικασία διαίρεσης και διαφοροποίησης του κυττάρου μέχρι να γίνει οργανισμός, μία διαδικασία που είναι ίδια για κάθε πλάσμα, από την σαύρα έως το άλογο και από το σκουλήκι έως τον άνθρωπο.
 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.