Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η κλιματική αλλαγή είναι η «μεγαλύτερη μας απειλή» (video)
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση πολιτισμών και στην εξαφάνιση της φύσης
Με τη φωνή του ανθρώπου που έχει «ντύσει» ως αφηγητής ορισμένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του BBC για τον πλανήτη μας άνοιξε η αυλαία της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Ο Βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια.
Ο αφηγητής των ντοκιμαντέρ του BBC πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση πολιτισμών και στην ολική εξαφάνιση του κόσμου της φύσης.
Η Σύνοδος του ΟΗΕ στην πόλη Κατοβίτσε είναι η πλέον κρίσιμη μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. «Αυτή τη στιγμή, είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτή η καταστροφή λέγεται κλιματική αλλαγή. Εάν δεν πάρουμε άμεσα δραστικά μέτρα, η κατάρρευση των πολιτισμών και η εξαφάνιση όλων των ειδών είναι προ των πυλών», είπε ο Ατένμπορο, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο της «Λαϊκής Έδρας» στο συνέδριο του ΟΗΕ, COP24. Ο Βρετανός θα είναι ο μεσολαβητής, ο σύνδεσμος ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στους ανθρώπους που χαράζουν πολιτική.
«Ο κόσμος έχει μιλήσει. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν εσείς τώρα να αναλάβετε δράση», είπε ο Ατένμπορο.
Στόχος, της συνόδου για το κλίμα στο Κατοβίτσε είναι να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εάν η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 αφορούσε τη λήψη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η φετινή αυτή συνάντηση στο Κατοβίτσε, στην Κρακοβία της Πολωνίας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν, γράφει σε σημερινό του άρθρο το Politico. «Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι», δήλωσε o πρόεδρος της COP24 και Πολωνός υφυπουργός Ενέργειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.