Περιβαλλον

Σχέδιο αστικών παρεμβάσεων

Όσο η κρίση βαθαίνει τα πολυδιάστατα προβλήματα της Αθήνας επιδεινώνονται

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της συνεχόμενης υποβάθμισης αλλά και λόγω της συμβολικής του διάστασης, έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές τόσο τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και τα διεθνή. Η πολιτεία κατά καιρούς ανακοινώνει μέτρα που είτε είναι ανεπαρκή γιατί η κατάσταση δεν έχει εκτιμηθεί σωστά, είτε μένουν στα χαρτιά και τους χάρτες. Όσο όμως η κρίση βαθαίνει τα πολυδιάστατα προβλήματα της Αθήνας επιδεινώνονται και απαιτούν επιτακτικές λύσεις.

Η πολιτεία και οι φορείς φαίνεται σήμερα να αντιλαμβάνονται ότι υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης και ότι οι πρακτικές των «εκκαθαρίσεων» δεν αποτελούν λύση του προβλήματος. Το ΥΠΕΚΑ και ο Δήμος της Αθήνας πήραν την πρωτοβουλία για τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων της κρίσης της Αθήνας έτσι ώστε να προχωρήσουν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το Δήμο Αθήνας και ειδικότερα για την προβληματική περιοχή του κέντρου.

Πρόκειται για την θεσμοθέτηση ενός Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κοινή υπουργική απόφαση για ένα πρόγραμμα δράσεων που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε ανάλογης φιλοσοφίας πρωτοβουλίες που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις με αντίστοιχα προβλήματα τη δεκαετία του ’90. Η εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος σε ευρωπαϊκές πόλεις έχει δείξει την αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινωνικής συνοχής με την αντίστοιχη χωρική, την δημιουργία ενισχυμένου κέντρου λήψης αποφάσεων και συντονισμού των πολιτικών μέσα στο Δήμο για να σταματήσει το αλαλούμ των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων και φυσικά την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Με σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΟΡΣΑ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ερευνητικό πρόγραμμα για την επεξεργασία Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) και για την πρόταση μοντέλου Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για το Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών JESSICA. Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα των δράσεων σε ανοικτή διαβούλευση.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους φορείς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο προκριμένου να αποκτήσει η Αθήνα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οικονομική αναζωογόνηση, βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής».