Περιβαλλον

Εφαρμογή των New York Times δείχνει την τρομακτική αλλαγή του κλίματος στην περιοχή σας

Βάλτε ημερομηνία γέννησης και την πόλη που ζείτε και δείτε πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν

Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, το γνωρίζαμε. Το ότι κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, με την υπερθέρμανση να είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας επίσης. Τώρα, όμως, μπορούμε να μάθουμε και με έναν τρόπο πιο διαδραστικό ακριβώς πόσο. Οι New York Times, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό τους σχετικά με την υπερθέρμανση, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή πλατφόρμα, όπου ο καθένας συμπληρώνει το έτος γέννησης του και την πόλη που διαμένει και στη συνέχεια παρουσιάζονται στοιχεία για τη θερμοκρασία της εποχής.

Αρχικά, γίνεται γνωστό το πόσες φορές το χρόνο ξεπερνούσε η θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου τη χρονιά που γεννήθηκες. Ύστερα, εμφανίζεται ένα άλλο διάγραμμα, που φανερώνει τα ίδια στατιστικά για το 2017, για να έρθει στη συνέχεια το τρίτο και πιο συνταρακτικό διάγραμμα. Εκείνο που παρουσιάζει τις καυτές ημέρες που προβλέπεται να έχει η πόλη που διαμένεις, όταν θα είσαι στην ηλικία των 80. 

Για παράδειγμα ένας 20χρονος, γεννημένος στην Αθήνα, έζησε 15 ημέρες από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, με πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, ο αριθμός των ζεστών ημερών είναι 26.73% πιο πάνω, δηλαδή σε απόσταση 20ετίας, ενώ μετά το 2070, όταν συμπληρώσει τα 80, ο ίδιος άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τη ζέστη για περισσότερες από 50 μέρες τον χρόνο. 

Δείτε άλλο ένα παράδειγμα: Κάποιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 το αναμενόμενο ήταν μόλις 8 μέρες με θερμοκρασία να φθάνει ή και να υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το 2017 ο ίδιος άνθρωπος στην Αθήνα ζει τουλάχιστον 26 μέρες με 32 ή και παραπάνω βαθμούς. Το 2054 που θα είναι 80 ετών θα βιώσει περίπου 44 μέρες με θερμοκρασία 32 βαθμούς ή και περισσότερους!

Οι πληροφορίες όμως δεν τελειώνουν εκεί και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον. Το Climate Impact Lab, το εργαστήριο που είναι υπεύθυνο για την πλατφόρμα, παραθέτει ορισμένα ακόμη στοιχεία για τις μετεωρολογικές συνήθειες της επιλεγμένης πόλης και τα αντιπαραβάλλει με άλλα, από σημαντικές πρωτεύουσες του πλανήτη, για να δείξει τόσο τη μεγάλη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, όσο και εκείνη των καυτών ημερών της κάθε χρονιάς. Κλείνοντας, η Σύνθια Ροζενβάιγκ, επικεφαλής σε ινστιτούτο της NASA για τις υποθέσεις των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, αναφέρει για την έρευνα: «Οι ακόμη περισσότερες καυτές ημέρες παγκοσμίως φέρνουν ευθέως, επικίνδυνες επιπτώσεις, και για τους ανθρώπους, αλλά και για τα συστήματα που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε. Φαγητό, νερό, ενέργεια, μεταφορές και οικοσυστήματα, όλα επηρεάζονται. Τόσο στις πόλεις, όσο και στην επαρχία. Όμως, οι πιο βλαβερές είναι οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία».

Μάθετε και εσείς, πόσες ζεστές μέρες είχε το έτος που γεννηθήκατε και πόσες τώρα και στο μέλλον και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, εδώ.