Περιβαλλον

1η Αυγούστου: Το απόθεμα της Γης σε φυσικούς πόρους για το 2018 εξαντλήθηκε ήδη

Στραγγίζουμε τους πόρους του πλανήτη αδιαφορώντας για την ανθρωπότητα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
landcover2010.jpg

Κάθε χρόνο η Αμερικανική ΜΚΟ Global Footprint Network υπολογίζει την ημερομηνία, κατά την οποία οι άνθρωποι θα έχουμε καταναλώσει όλους τους πόρους που ο πλανήτης μπορεί να ανανεώσει μέσα σε ένα έτος. Για το 2018, η ημέρα αυτή είχε υπολογιστεί ότι θα είναι η 1η Αυγούστου και έτσι από σήμερα θα ζούμε με «δανεικά», αποστραγγίζοντας ουσιαστικά από τον πλανήτη πόρους, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να ανανεωθούν.

Η χρονική περίοδος που η Γη μπορεί να διαθέσει ανανεώσιμους πόρους φαίνεται να μικραίνει χρόνο με τον χρόνο. Τα τελευταία περίπου 50 χρόνια η ταχύτητα της κατανάλωσης των πόρων από τους ανθρώπους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού το 1970 – πρώτη χρονιά που η ανθρωπότητα κατανάλωσε τους πόρους πιο γρήγορα απ’ όσο ο πλανήτης μπορούσε να τους αναπαράξει – η πλήρης απόσβεση είχε υπολογιστεί για τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία η οποία έχει απόσταση περίπου πέντε μηνών με την τωρινή. Με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τους ημερολογιακούς αυτούς υπολογισμούς, η ΜΚΟ τους οπτικοποιεί εκτιμώντας πόσοι πλανήτες σαν τη Γη θα χρειάζονταν για να καλύψουν την κατανάλωση μας· για φέτος ο αριθμός αυτός είναι στο 1,7 και ουσιαστικά θα ακουμπήσει το 2 όταν η κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι πλέον διπλάσια αυτού που μπορεί να παράξει ο πλανήτης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανταποκρίνεται στο ποια θα ήταν η ημερομηνία της πλήρους κατανάλωσης, αν όλες οι χώρες έκαναν χρήση των πόρων στον ίδιο βαθμό. Για τον λόγο αυτό η Global Footprint Network δημοσιεύει και τις ημερομηνίες που ανταποκρίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά με το Βιετνάμ να βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση κατανάλωσης και να υπολογίζεται ότι θα εξαντλήσει όλους τους ανανεώσιμους πόρους στις 21 Δεκεμβρίου. Σε πλήρη αντίθεση έρχεται το Κατάρ με τους χαρακτηριζόμενους ως «εθισμένους» στο πετρέλαιο κατοίκους, το οποίο έχει καταφέρει να αποστραγγίξει τους ανανεώσιμους πόρους του πλανήτη ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου. Η κατανάλωση των ΗΠΑ, από την άλλη, φαίνεται να έχει εξαντλήσει του πόρους από τις 15 Μαρτίου, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν 5 πλανήτες Γη αν όλη η ανθρωπότητα κατανάλωνε με τους ρυθμούς των αμερικανών.

Τα δεδομένα αυτά είναι απλά η αποτύπωση και το αποτέλεσμα της καταναλωτικής μας κουλτούρας και γι’ αυτό ακριβώς είναι δυνατόν να ανατραπούν μέσα από την πολιτική δράση, αλλά και τις αλλαγές στις επιλογές του καθενός μας ξεχωριστά.  Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, αν ανταλλάσσαμε το 50% της κατανάλωσης μας σε κρέας με μία χορτοφαγική διατροφή, η ημερομηνία της πλήρους κατανάλωσης θα μετακινούταν κατά πέντε μέρες, ενώ βελτιώσεις στην ποσότητα και το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες θα μπορούσε να δημιουργήσει μία διαφορά τριών εβδομάδων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.