Περιβαλλον

Ας συζητήσουμε για το νερό

Μια πρωτοβουλία του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα θέματα βιώσιμης διαχείρισης του νερού κατείχαν πάντα πρωταρχική θέση στην ατζέντα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Τώρα με αφορμή τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και με δεδομένο ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος απαραίτητος για την ύπαρξη ζωής, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παίρνει την πρωτοβουλία να ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο καταθέτοντας τις προτάσεις του τόσο για το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το νερό, όσο και τις πολιτικές που εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα μας εάν θέλουμε οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν αυτόν τον τόσο πολύτιμο φυσικό πόρο.

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Ας συζητήσουμε για το νερό» έχει ως εφαλτήριο 21 προτάσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS οι οποίες αποτελούν για την οργάνωση τον ενδεδειγμένο δρόμο για την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Οι προτάσεις αφορούν στην πρόληψη και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα νερά, στο δημόσιο έλεγχο και διαχείριση των υδατικών πόρων, σε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης, στη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, στην εκπόνηση σχεδίων για υδρολογικά προβληματικές περιοχές, στον επανασχεδιασμό των δημόσιων υπηρεσιών, στη συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις, στους συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα του νερού, στην τιμολογιακή πολιτική του νερού, στην μείωση των απωλειών των δικτύων ύδρευσης, στις πολιτικές για την εξοικονόμηση του νερού και για τα νερά άρδευσης και τις γεωτρήσεις, για την επεξεργασία των λυμάτων και άλλες προτάσεις που αφορούν πιο τεχνικά και εξειδικευμένα θέματα.

Οι προτάσεις καλύπτουν όλα τα θέματα διαχείρισης των υδάτων, ανεξαρτήτως περιοχής και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και γι’ αυτό καλούν όλους τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στο διάλογο έτσι ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για να κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς οι οποίοι θα μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν για την χάραξη ολοκληρωμένης βιώσιμης πολιτικής για τα νερά. Παράλληλα ο διάλογος αυτός έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την ενεργοποίηση τους ώστε να συμμετέχουν στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους.

Ήδη κάποια πρώτα σχόλια έχουν κατατεθεί και έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της οργάνωσης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων έχει επικεντρωθεί στις προτάσεις που αφορούν στο δημόσιο χαρακτήρα του νερού και στην τιμολογιακή πολιτική.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα www.medsos.gr/platform