- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά απογραφή των πληθυσμών των πελεκάνων που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα.
Σε 30 διαφορετικούς Υγροτόπους στελέχη δέκα φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μαζί με τα μέλη των δύο ΜΚΟ που ηγήθηκαν της εκστρατείας και πολλοί εθελοντές κατέγραψαν το συνολικό αριθμό των πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους Υγρότοπους της Ελλάδας κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ανάμεσα σε αυτούς και το παγκοσμίως απειλούμενο είδος με εξαφάνιση. Ο Αργυροπελεκάνος. Το είδος που έκανε γνωστές τις Πρέσπες σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού εκεί φωλιάζει πλέον το 15% του πληθυσμού ολόκληρης της γης.
Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αποικία Αργυροπελεκάνων στον κόσμο, περίπου 1200 ζευγάρια, ζει στη Μικρή Πρέσπα προκαλεί μεν το παγκόσμιο ενδιαφέρον δημιουργεί όμως και μεγάλη ευθύνη στην Ελλάδα για την προστασία τους. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την απογραφή μπορούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των πελεκάνων της χώρας.
Συνολικά καταγράφηκαν 3564 Αργυροπελεκάνοι σε 16 Υγροτόπους της χώρας και 684 Ροδοπελεκάνοι σε 9 Υγροτόπους, ενώ παρουσία και των δύο ειδών καταγράφηκε σε 8 από τους 30 Υγροτόπους που πραγματοποιήθηκε η απογραφή. Οι πιο σημαντικοί Υγρότοποι που αναδείχτηκαν από την απογραφή είναι η Μικρή Πρέσπα, ο Αμβρακικός, η Λίμνη Κερκίνη, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και ο Ταμιευτήρας Κάρλας όπου είναι τόποι αναπαραγωγής και όπως αναμενόταν καταγράφηκαν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί.
Η Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατα εγκαθιδρυμένη αποικία του Αργυροπελεκάνου στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Η περιοχή έχει ήδη μεγάλη σημασία για τους Αργυροπελεκάνους αλλά η διατήρηση της αναπαραγωγής τους εκεί θα εξασφαλιστεί μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως και όπως πρέπει το υγροτοπικό κομμάτι της λίμνης, καθώς σε λίγους μήνες η υφιστάμενη νησίδα φωλιάσματος θα πάψει να υπάρχει λόγω ανόδου της στάθμης.
Συγχρόνως η απογραφή αποκάλυψε τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος από μεγάλο αριθμό πελεκάνων. Οι υγρότοποι αυτοί βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους αναπαραγωγής και συμβάλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τέτοιοι είναι οι λίμνες της κεντρικής Μακεδονίας Βεγορίτιδα και Χειμαδίτιδα και ο ταμιευτήρας Πολυφύτου, η λίμνη Βόλβη και οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου στη Δυτική Πελοπόννησο. Παράλληλα οι Υγρότοποι αυτοί αποτελούν ασφαλείς και πλούσιες σε τροφή περιοχές που εξασφαλίζουν τη διαβίωση και των μη αναπαραγόμενων ατόμων.
Από την πρώτη αυτή Πανελλαδική Απογραφή αναδείχτηκε η επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένη προστασία και σωστή διαχείριση του συνόλου των Υγροτόπων της χώρας. Των πλούσιων αυτών οικοσυστημάτων που προσφέρουν αναρίθμητα αγαθά και υπηρεσίες στον άνθρωπο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ΜΚΟ προσβλέπουν στην επανάληψη της απογραφής και τα επόμενα χρόνια.