Περιβαλλον

Ecoweek 2010, 13-20 Μαρτίου

Πράσινη αρχιτεκτονική 

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 293
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κοινοτική ο­δηγία είναι σαφής: Η ενεργειακή απόδοση των κτι­ρίων πρέ­πει να βελτιωθεί. Και ο αρχιτέκτονας-μηχανικός και διδάκτορας Χωροταξίας του ΕΜΠ, Ηλίας Μεσσίνας, δεν κουρά­ζεται να επαναλαμβάνει: «Η εξάπλωση της οικολογικής δόμησης είναι μονόδρομος».

Το διεθνές συνέδριο Ecoweek 2010 (Α­θήνα, 13-20 Μαρτίου) αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την ανάγκη των καιρών για πε­ρισσότερη βιοκλιματική δόμηση και οι­κολογική αρχιτεκτονική. Από το 2005 με την ίδρυσή της στην Αίγινα, η Ecoweek έχει αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα με στόχο την ενημέρωση, την περιβαλ­λοντική ευαισθητοποίηση, αλλά και την προώθηση των αρχών της αξιοβίωτης ο­λοκληρωμένης ανάπτυξης. Το πρόγραμ­μα της διοργανώτριας αστικής μη κερ­δοσκοπικής εταιρείας περιλαμβάνει μία σειρά από πρωτιές, οι οποίες ξεκινούν με τα επίσημα εγκαίνια του συνεδρίου την Πέμπτη 18 του μηνός στις 17.30 στο Ίδρυ­μα Παρνασσός (Καρύτση 8). 

Στα εγκαίνια η είσοδος θα είναι ελεύ­θερη για όσους θέλουν να ακούσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το έργο του προγράμματος “Rural Studio” από τον αρχιτέκτονα Daniel Wicke. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προπτυχιακών σπου­δών του πανεπιστημίου Auburn στο Hale County της Αλαμπάμα, το οποίο συνδυά­ζει την αρχιτεκτονική με την κοινότητα. Σπίτια από παρμπρίζ ή πινακίδες αυτο­κινήτων είναι μόνο μερικά από τα έργα των φοιτητών του αμερικανικού πανεπι­στημίου όπου διδάσκονται ότι η αρχιτε­κτονική έχει κοινωνική ευθύνη. Και το βράδυ η πλατεία Καρύτση θα μεταμορ­φωθεί. Σε συνεργασία με την εταιρεία Carteco θα εγκατασταθούν προσωρινά στην πλατεία φωτισμένα «ιγκλού», στα οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για την Παρασκευή 19 του μηνός η Ecoweek έχει προγραμματίσει ομιλίες της Sarah Grahn, του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου White Αrkitekter από τη Σου­ηδία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντι­κότερα γραφεία στον κόσμο, το οποίο συνοψίζει τη φιλοσοφία του με μια φρά­ση: «Μαζί οδεύουμε στο αύριο. Μπορεί να ακούγεται αφελές, αλλά για εμάς αυτός είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής». Αναμένονται επίσης ομιλητές από την Ολλανδία, τη Δανία και τη Γαλλία. 

Εργαστήρια & προβολές 

Και από τη θεωρία στην πράξη, τα ερ­γαστήρια σχεδιασμού του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε 20 αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλη την Α­θήνα. Εν τω μεταξύ το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαρτίου η Ecoweek βγαίνει από τα όρια του κλεινού άστεως με μια επίσκε­ψη σε οικολογικά κτίρια της Λάρισας, σε συνεργασία με τους Cob Arcitects, αρ­χιτέκτονες που δημιουργούν με φυσικές μεθόδους χρησιμοποιώντας ένα μείγμα άχυρου με πηλό. 

Όσοι δεν προλάβουν τις ομιλίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα ντοκιμα­ντέρ με θέμα την οικολογία και το περι­βάλλον στο Metropolis (Πανεπιστημίου 54). Ειδικότερα την Τρίτη 16 του μηνός θα προβληθεί στις 19.00 το ντοκιμα­ντέρ “Taking Root: the Vision of Wangari Mathai” της βραβευμένης με Νόμπελ Ει­ρήνης ακτιβίστριας Wangari Maathai. Την επομένη και την ίδια ώρα το ντοκι­μαντέρ “The Garden” ξετυλίγει την ιστο­ρία της καταστροφής της μεγαλύτερης αστικής φάρμας της Αμερικής. Στις κι­νηματογραφικές προβολές συμμετέχει τη Δευτέρα (15/3, 19.00) το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37 & Κο­ραή) με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Χίλιες χαμένες μπάλες του γκολφ» του Cliff Cook με θέμα το σχεδιασμό γηπέ­δου γκολφ στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα ακολου­θήσει συζήτηση. Η πιο ξεχωριστή προ­βολή, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Παρνασσός στις 18 του μηνός, ώρα 9.30 π.μ. Εκεί, μόνο με πρόσκληση, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα δουν το ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή «Η 11η ώρα» με τον Λεονάρντο Ντι Κά­πριο. Όλες οι πληροφορίες για το πρό­γραμμα και τη συμμετοχή στο συνέδριο υπάρχουν στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ecoweek.gr. Χορηγός επικοινωνί­ας η ATHENS VOICE. A