Περιβαλλον

Στήριξη της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας από την Ε.Ε.

Η αλιεία θα ενισχυθεί από το Ταμείο με έμφαση στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και στους αλιείς με σκάφη κάτω των 12 μέτρων

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και τη βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Η Ε.Ε. προτείνει να διατεθούν 6,14 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουμε καθαρότερες θάλασσες αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητες.

Αποσκοπώντας να ενισχύσει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Ταμείου, η Επιτροπή προτείνει πέρα από τη συνεισφορά του Ταμείου σε θέματα διακυβέρνησης για καθαρές και προστατευμένες θάλασσες, να διατεθεί ένα ποσοστό της τάξης του 30% του προϋπολογισμού σε δράσεις που να στοχεύουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού.

Η αλιεία ως δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για τον βιοπορισμό και την πολιτισμική κληρονομιά πολλών παράκτιων κοινοτήτων της Ε.Ε., θα ενισχυθεί από το Ταμείο με έμφαση όμως στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και στους αλιείς με σκάφη κάτω των 12 μέτρων, που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου.

Επιπλέον το Ταμείο, στο πλαίσιο της θαλάσσιας οικονομίας, θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες όπως η ωκεάνια ενέργεια και η θαλάσσια βιοτεχνολογία. Η Επιτροπή εκτιμά ότι πρόκειται για μια οικονομία με τεράστιες προοπτικές, που η αξία της υπολογίζεται παγκοσμίως στο 1,3 τρισ. ευρώ. Οι παράκτιες κοινότητες και οι τοπικές συμπράξεις σε όλους του κλάδους της γαλάζιας οικονομίας θα τύχουν μεγαλύτερης υποστήριξης.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα, θέλοντας να αναδείξει το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρώπη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι θα πει: «H Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παγκόσμιος παράγοντας των ωκεανών και πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ιχθύων και θαλασσινών στο κόσμο, έχει τεράστια ευθύνη για την προστασία, τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των πόρων τους. Το Ταμείο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύνη και να επενδύσουν στη βιώσιμη αλιεία, στην επισιτιστική ασφάλεια, σε μια ευημερούσα θαλάσσια οικονομία και σε υγιείς και παραγωγικές θάλασσες και ωκεανούς».