- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει μέχρι την Ανταρκτική (video)
Τι δείχνουν στοιχεία της Greenpeace για την τρομακτική επίδραση του ανθρώπου στους ωκεανούς
Πλαστικά απορρίμματα και τοξικά χημικά είναι μερικά από τα τρομακτικά στοιχεία της ανθρώπινης ασυδοσίας που εντόπισε η Greenpeace στο πιο απόμακρο άκρο της Γης, την Ανταρκτική.
Τα μικροπλαστικά - μικροσκοπικά υπολείμματα από διάφορα πλαστικά προϊόντα, από σακούλες έως λάστιχα αυτοκινήτων- εντοπίστηκαν σε 9 από τα 17 δείγματα νερού που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής από σκάφος της Greenpeace στις αρχές του 2018, όπως αναφέρει η οργάνωση.
Παράλληλα, σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι από το έδαφος της Ανταρκτικής εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα και μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή.
«Μπορούμε να σκεφτόμαστε την Ανταρκτική ως έναν απομακρυσμένο και παρθένο άγριο τόπο», υπογραμμίζει η Φρίντα Μπένγκτσον της εκστρατείας της Greenpeace για την Προστασία της Ανταρκτικής στην ανακοίνωση της οργάνωσης για τα ευρήματα αυτά.
«Ωστόσο από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή έως τη βιομηχανική αλιεία κριλ, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας είναι ευδιάκριτο», επεσήμανε. «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι μολυσμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και ανθεκτικά επικίνδυνα χημικά».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ρύπανση από πλαστικά έχει εντοπιστεί από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.
«Τα πλαστικά διατηρούνται για εκατοντάδες χρόνια», επισήμανε η Ίλκα Πεέκεν του Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ