Περιβαλλον

OneClickLIS: Ενιαίος ψηφιακός χάρτης από το ΤΕΕ

Μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4411072.jpg
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν είναι ένα απλό συνδικαλιστικό όργανο. Είναι ένας φορέας που πρέπει να είναι κοντά στην αγορά και στην επιστημονική κοινότητα» θα πει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέλοντας να τονίσει τον επιστημονικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και το επάγγελμα του μηχανικού, ως επάγγελμα άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία.  

Κάνοντας ένα απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός έδωσε έμφαση στην προώθηση της τεχνολογίας που όχι μόνο θα κάνει τη ζωή των πολιτών και των μηχανικών πιο εύκολη μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αλλά θα βοηθήσει και στη διαφάνεια, στην εξάλειψη κάθε είδους συναλλαγής και θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επενδύσεων.

Για να μην χάσει η χώρα μας το τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, το ΤΕΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη τη δημόσια διοίκηση, που θα συγκεντρώνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που ονομάζεται «OneClickLIS» δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή σου είτε είσαι υπάλληλος μιας υπηρεσίας, είτε πολίτης ή επενδυτής, μπορείς να έχεις έγκυρα και θεσμικά και με ασφάλεια όλη την πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους ή προϋποθέσεις από την πιο απλή έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι την πιο περίπλοκη και απαιτητική επένδυση.

«Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 12 έργα που συλλέγουν ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα. Ωστόσο δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάτι που αν γίνει θα βοηθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική απόφαση» θα πει ο κ. Στασινός.

Η πρόταση του ΤΕΕ είναι κατά βάση απλή. Πρόκειται για ένα χάρτη που με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών καθώς και τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Το ΤΕΕ προτείνει συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, ώστε να ενοποιηθούν τα διάσπαρτα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική έκδοση αδειών. Το ΤΕΕ θέτει ως ρεαλιστικό στόχο τα δύο χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης. Επομένως αν υπάρξει πολιτική βούληση, μέχρι το 2020 θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τι χτίζει και που, τι μπορεί να λειτουργήσει και με ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία. «Με την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, το λειτουργικό κόστος των μηχανικών μπορεί να μειωθεί κατά 90%» θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

Η πρόταση του ΤΕΕ έχει ήδη παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία και σε επιχειρηματικούς φορείς. «Στόχος είναι να ωριμάσει η πρόταση πολιτικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση, ως ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, ως μια μεταρρύθμιση με εθνική ιδιοκτησία» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.               

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.