Περιβαλλον

Ο θησαυρός του Αιόλου

Παγκόσμια ημέρα του ανέμου στις 15 Ιουνίου

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι πρωτοφανείς εικόνες της πλημμυρισμένης Ευρώπης μάς φέρνουν αντιμέτωπους για άλλη μια φορά με τη σοβαρότητα της κατάστασης του περιβάλλοντος τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήσαμε, μας έχει βάλει σε περιπέτειες όχι μόνο οικονομικές, αλλά σοβαρότατες περιβαλλοντικές που τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι πιο φτωχοί και αδύνατοι τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο πολιτών. 

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας. Το οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών αυτών θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που έχουμε σήμερα για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή επενδύοντας στο περιβάλλον. Η οικονομική κρίση, όμως, μας κάνει να βλέπουμε κοντόφθαλμα και να θεωρούμε πολυτέλεια την ενασχόλησή μας με περιβαλλοντικά ζητήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο ενεργειακός σχεδιασμός. Μία χώρα που είναι εξαιρετικά ευνοημένη σε αέρα και ήλιο, συνεχίζει με επιλογές που την κρατούν εξαρτημένη από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) παρουσίασε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, αλλά και τις προτάσεις και απόψεις του κλάδου για την κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα.

Το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δύο τελευταίων χρόνων. Με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα οι τιμές των ΑΠΕ να καθορίζονται από απλή υπουργική απόφαση και όχι από το νόμο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, η πολιτεία υπονομεύει κάθε προσπάθεια επενδύσεων του κλάδου. Η διάταξη εισάγει αβεβαιότητα που ισοδυναμεί με το τέλος των επενδύσεων. «Την ώρα που η κυβέρνηση έχει βγει σε άγρα ξένων επενδύσεων δείχνει την πόρτα εξόδου στους επενδυτές που είναι ήδη εδώ και έχουν έμπρακτα επιλέξει τη χώρα μας για να επενδύσουν σε Αιολική Ενέργεια και γενικότερα σε Ανανεώσιμες Πηγές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και ζητάει την απόσυρση των διατάξεων αυτών που ισοδυναμούν με το τέλος των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχήν προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή φθηνότερο κατά 23% ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το ρεύμα από φυσικό αέριο. Βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο αφού εξοικονομεί εθνικούς πόρους χάρη στην υποκατάσταση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, αφού αξιοποιεί μια εγχώρια ενεργειακή πηγή που δεν υπόκειται στις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής των ορυκτών καυσίμων και φυσικά προσφέρει θέσεις εργασίας.

Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, η ΕΛΕΤΑΕΝ ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και στο ειδικά κατασκευασμένο αιολικό περίπτερο στο The Mall Athens στο Μαρούσι οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πληροφορίες για την αιολική ενέργεια και να εξοικειωθούν με την τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Για τους μικρούς πολίτες θα υπάρχουν τραπεζάκια και εξοπλισμός, όπου με τη βοήθεια παιδαγωγών και εθελοντών θα κατασκευάσουν μια χάρτινη ανεμογεννήτρια.

n