- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Κοινωνία των Πολιτών για τα μεταλλαγμένα
Αν αυτά τα δικαιώματα παραβιαστούν, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν δικαστική προστασία
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Aarhus οι πολίτες έχουν δικαίωμα απεριόριστης πρόσβασης σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, καθώς και δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν αυτά τα θέματα. Αν αυτά τα δικαιώματα παραβιαστούν, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν δικαστική προστασία. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση TestBio Tech που αντιτίθεται στη διάθεση μεταλλαγμένων προϊόντων στην αγορά και δικαιώθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικότερα μεταξύ του 2007 και του 2010 οι εταιρείες Pioneer Overseas και Monsanto Europe ζήτησαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για να διαθέσουν στην αγορά τρόφιμα, συστατικά τροφίμων και ζωοτροφές, που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένη σόγια. Η EFSA έκρινε ότι η γενετικώς τροποποιημένη σόγια είναι εξίσου ασφαλής με τη μη γενετικώς τροποποιημένη, σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή ακόμη και στο περιβάλλον.
Βάσει αυτής της γνωμοδότησης της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Η TestBio Tech, με το δικαίωμα που απορρέει από την σύμβαση του Aarhus, ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της έγκρισης. Η Επιτροπή απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αίτησης επανεξέτασης, καθώς έκρινε ότι τα στοιχεία που συνδέονται με την αξιολόγηση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών αφορούν θέματα υγείας και όχι περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στο πλαίσιο του κανονισμού Aarhus.
Η TestBio Tech θεωρώντας ότι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές εμπίπτουν στο δίκαιο του περιβάλλοντος, αφού ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία συνδέεται και με την κατάσταση του περιβάλλοντος προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, δικαίωσε την TestBio Tech και ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής υπενθυμίζοντας, ότι ο κανονισμός για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές αφορούν πλήρως ζητήματα του δικαίου του περιβάλλοντος που εμπίπτουν στον κανονισμό Aarhus, αφού κάθε ΓΤΟ για να μετατραπεί σε τρόφιμο πρέπει πρώτα να καλλιεργηθεί. «Κατά την καλλιέργεια τους, οι ΓΤΟ συνιστούν, καταρχήν, μέρος του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως αποτελούν κανονικά στοιχείο του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου οι διατάξεις του κανονισμού για την επισήμανση των ΓΤΟ που αφορούν τη ρύθμιση των επιπτώσεων των ΓΤΟ στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων άπτονται επίσης στον τομέα του περιβάλλοντος» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου.