- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι δύο υπεραιωνόβιες ελιές του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια
Δεν καταλαβαίνουν ούτε από καυσαέρια ούτε από επεισόδια
Άντεξαν μολότοφ, δακρυγόνα, κουκουλοφόρους και ΜΑΤ. Ο λόγος για τις δύο υπεραιωνόβιες ελιές στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ του στην Καθημερινή ο Απόστολος Λακασάς, τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα εντοπίσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου από την ΕΡΓΟΣΕ, κατά τη διάρκεια των έργων που γίνονταν για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, τα δύο δέντρα είναι ηλικίας από 600 έως 850 χρόνων! Τόσο η ηλικία όσο και το βάρος τους –τα δύο υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ζυγίζουν περίπου 7,5 και 9,5 τόνους το καθένα– καταδεικνύουν τη δυσκολία της μεταφύτευσής τους μπροστά στα Προπύλαια. Για τη μεταφορά τους, έπειτα από προετοιμασία πολλών μηνών, ετοιμάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης και τελικά μεταφυτεύτηκαν στις 13 Δεκεμβρίου του 2015.
Πλέον, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, τα δύο υπεραιωνόβια δέντρα «έπιασαν» και αναπτύσσονται κανονικά. Στον χώρο υπάρχουν δύο πινακίδες που περιγράφουν την ιστορία των δύο δέντρων, τα οποία θεωρούνται ενταγμένα στο Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει έδρα στην Πανεπιστημιούπολη.
Το φυτικό υλικό του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι σημαντικότατης επιστημονικής και ιστορικής σημασίας και το μοναδικό στην Ελλάδα που διατρέχει χρονικά μια περίοδο μεγαλύτερη των 150 ετών. Από τις παλαιές συλλογές του μουσείου ως σημαντικότερες θεωρούνται τα αποξηραμένα δείγματα φυτών των T. von Heldreich, Θ. Γ. Ορφανίδη και Β. Τούντα. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των δειγμάτων δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για τις περισσότερες ομάδες φυτών, το δε πλήθος τους είναι μεγαλύτερο από το επισήμως αναφερόμενο (117.000 δείγματα) στο Index herbariorum. Στις νεότερες συλλογές του μουσείου περιλαμβάνεται μυκητολογικό υλικό, καθώς και δείγματα σπερματοφύτων και φυκών από συνεργαζόμενους ερευνητές βοτανικούς κυρίως του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του ΕΚΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.